Rigiditet er et nevrologisk symptom som kjennetegnes av stivhet i muskulaturen som følge av økt muskelspenning (muskeltonus). Pasienten kan oppleve dette som stivhet og til dels smerter i muskulaturen, og de får også en langsommere og dårligere motorikk. Rigiditet er ofte et symptom ved sykdommer som rammer de dype kjernestrukturer i hjernen, basalgangliene. En slik sykdom er Parkinsons sykdom, som har rigiditet som et av sine viktigste symptomer.

Faktaboks

Uttale
rigiditˈet
Etymologi
av latin rigidus, ‘stiv’

Rigiditet og spastisitet

Rigiditet kan ligne på et annet nevrologisk symptom som kalles spastisitet, ettersom begge gjør at man får økt muskeltonus. Men der rigiditet viser økt motstand mot passive motoriske bevegelser som utføres langsomt, vil spastisitet utvise økt muskelmotstand mot passive motoriske bevegelser som utføres raskt. Spastisitet er et symptom ved sykdommer som rammer banene fra motoriske hjernebark og ned til ryggmargen, de kortikospinale baner. Spastisitet er et vanlig symptom ved cerebral parese.

Psykologi

Innenfor psykologi brukes begrepet rigiditet også som betegnelse for personlighetstrekk som kjennetegnes ved motstand mot forandringer, endring av rutiner, kontakt med nye mennesker, miljøer og situasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg