Beinet.

Beinet. Hofte- og lårmuskler sett bakfra. Til venstre ses de overfladiske musklene. Størst er musculus gluteus maximus, som strekker hoften og muliggjør oppreist gange. Til høyre vises de dypereliggende musklene. Nesten alle hoftemusklene fester seg i nærheten av hodet på lårbeinet, og de holder bekkenet i balanse i oppreist stilling.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus gluteus maximus er den største muskelen i setepartiet. Muskelen er et viktig utviklingstrekk for primatenes oppreiste gange.

Faktaboks

Uttale

glut'eus m'aksimus

Etymologi

av gresk: gloutos, 'sete, rumpe'

Også kjent som

den store setemuskelen, musculus glutaeus maximus

Muskelen har sitt særpreg ved de grove muskelfibrene, gjennomvevet med fett og bindevev, som løper skrått ovenfra mot lateralt-nedover. Muskelen dekker de øvrige musklene i seteregionen, med unntak av den øvre delen av musculus gluteus medius.Den hører genetisk til ekstensormusklene i hofteleddet. På norsk kalles muskelen for 'den store setemuskelen'.

Muskelen springer ut fra den mediale baksiden av bekkenet og fascia thoracolumbalis. Lateralt går den over trochanter major før endesenen på muskelens øvre 2/3 fester seg på lårets fascia lata og tractus iliotibialis. Den nedre tredjedelen fester seg på en ru linje lateralt på lårbeinet (tuberositas glutealis), som noen ganger også kalles trochanter tertius. Mellom denne og trochanter major legger muskelen seg over en stor slimpose (bursa trochanterica).

I stående stilling dekker muskelen over sittebeinsknuten (tuber ischiadicum). I sittende stilling glir muskelen oppover og frilegger sittebeinsknuten som da lett kan kjennes under huden. Stående vil det på undersiden av muskelen dannes en fure (sulcus gluteus) som ikke representerer den egentlige avslutningen på muskelen, men som oppstår av de sterke og stramme dragene i muskelfascien på dette stedet. Selv om den nederste laterale delen av den store setemuskelen ligger på undersiden av denne furen, danner denne likevel grensen mellom regio glutealis (proksimalt) og regio femoralis (distalt) på lårets bakside.

Funksjon

Muskelen er den sterkeste ekstensoren i hofteleddet, og en betingelse for å reise seg fra en stol eller gå opp en trapp. Dens øvre del er også en abduktor, men den nedre delen kan fungere som adduktor. Muskelens bakre del ekstenderer hofteleddet, men roterer det også utover. Sammen med den underliggende muskulaturen (musculus gluteus medius & minimus) stabiliserer den bekkenet og forhindrer nedsenkning på motsatt side ved ensidig belastning. Den er en antagonist til adduktorgruppen.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus gluteus inferior (L5–S2)
  • Utspring: Os ilium, os sacrum, os coccygis, ligamentum sacrotuberale, fascia thoracolumbalis
  • Feste: Fascia lata, tractus iliotibialis, trochanter major, tuberositas glutea femoris

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg