Sarkoplasmatisk retikulum, endoplasmatisk retikulum i skjelettmuskelceller. Sarkoplasmatisk retikulum er viktig for regulering av musklenes kontraksjon.

Proteiner i membranen til sarkoplasmatisk retikulum pumper kalsiumioner fra cytosol inn i hulrommet til sarkoplasmatisk retikulum, slik at Ca2+-ionekonsentrasjonen er høy der og lav i cytosol. Ved stimulering av muskelcellen skjer en kortvarig åpning av kanaler i sarkoplasmatisk-retikulum-membranen slik at Ca2+-ioner strømmer ut i cytosol.

De binder seg så til spesielle proteiner (såkalte troponin-komplekser) langs aktinfilamentene i sarkomeren og forårsaker konformasjonsendringer som fører til at lange proteiner kalt tropomyosin trekkes til side. Derved blir aktintrådene tilgjengelig for myosin, som kan starte kontraksjon av muskelcellen.

Fordi kalsiumpumpene i sarkoplasmatisk retikulum-membranen raskt fjerner Ca2+-ionene igjen, blir kontraksjonen meget kortvarig med mindre muskelcellen stimuleres flere ganger raskt etter hverandre. Kanalproteinet som slipper kalsium ut fra sarkoplasmatisk retikulum til cytosol, kalles ryanodinreseptoren (fra alkaloiden ryanodin som binder seg til protein, og reseptor fordi det aktiveres når det mottar signaler). Enkelte personer med mutasjoner i RYR1-genet, som koder for ryanodinreseptoren, kan utvikle malign hypertermi ved eksponering for anestesimidler. Mutasjoner i RYR1-genet er også assosiert med en relativt sjelden, arvelig muskelsykdom kalt central core disease.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.