Sarkoplasmatisk retikulum er et nettverk av membranavgrensede hulrom som utgjør flate blærer og kanaler i muskelceller. Sarkoplasmatisk retikulum inneholder store mengder kalsiumioner (Ca2+) og er viktig for regulering av muskelcellers sammentrekning.

Faktaboks

Uttale
sarkoplasmˈatisk retˈikulum
Etymologi
av gresk sarko-, ‘kjøtt-’, plasma, ‘formet’ og latin retikulum, ‘lite nettverk’
Også kjent som

engelsk sarcoplasmic reticulum

Sarkoplasmatisk retikulum tilsvarer glatt endoplasmatisk retikulum i andre celler.

Funksjon

Proteiner i membranen til sarkoplasmatisk retikulum pumper kalsiumioner fra cytosol inn i hulrommet til sarkoplasmatisk retikulum, slik at konsentrasjonen av kalsiumioner er høy der og lav i cytosol. Ved stimulering av muskelcellen gjennom et aksjonspotensial skjer det en kortvarig åpning av kanaler i sarkoplasmatisk retikulum-membranen slik at kalsiumioner strømmer ut i cytosol.

Kalsiumionene binder seg så til spesielle proteiner, såkalte troponin-komplekser, langs aktinfilamentene i sarkomeren og forårsaker en endring i troponinenes struktur (konformasjon) som fører til at lange proteiner kalt tropomyosin trekkes til side. Derved blir aktinfilamentene tilgjengelig for myosin, som kan starte sammentrekning av muskelcellen.

Fordi kalsiumpumpene i sarkoplasmatisk retikulum-membranen raskt fjerner kalsiumionene igjen, blir sammentrekningen meget kortvarig, med mindre muskelcellen stimuleres flere ganger raskt etter hverandre. Kanalproteinet som slipper kalsium ut fra sarkoplasmatisk retikulum til cytosol, kalles ryanodinreseptoren (RyR). Enkelte personer med mutasjoner i RYR1-genet, som koder for ryanodinreseptoren, kan utvikle malign hypertermi ved eksponering for bedøvelsesmidler. Mutasjoner i RYR1-genet er også forbundet med en relativt sjelden, arvelig muskelsykdom kalt central core disease.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg