Schizofreniform psykose er en psykose med et schizofreni-lignende klinisk bilde. Betegnelsen ble foreslått av den norske psykiateren Gabriel Langfeldt (1885–1983) på grunnlag av langtidsundersøkelser av personer som opprinnelig var oppfattet som lidende av schizofreni. Langfeldt viste at man kunne utskille en gruppe pasienter som hadde bedre prognose. Akutt hadde disse ofte en ikke ubetydelig grad av forandringer i stemningsleiet. En del hadde også forbigående bevissthetsforstyrrelser. Før sykdommen brøt ut, hadde de som gruppe oftest mindre personlighetsforstyrrelser.

Faktaboks

Uttale
schizofrenifˈorm psykˈose
Etymologi
av schizofreni

Avgrensningen av schizofreniform psykose fra akutte og forbigående psykoser (reaktive psykoser) på den ene side og schizofreni, respektive schizoaffektive lidelser på den annen side, er uklar og omstridt. I ICD-10 (1992) brukes ikke betegnelsen schizofreniform psykose, men kortvarige psykoser med et schizofreniformt bilde klassifiseres som akutt schizofrenilignende psykose. Mer langvarige forløpsformer som man ifølge Langfeldts klassifikasjon ville ha kalt schizofreniform psykose, plasseres i ICD-10 i samlegruppen andre spesifiserte former for schizofreni. Det amerikanske diagnosesystemet DSM-IV (1994) har beholdt betegnelsen schizofreniform lidelse, men bruker det om kortvarige (1–6 måneder) former for schizofreni.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg