Reaktiv psykose, eldre, men fortsatt mye brukt betegnelse for en alvorlig psykisk lidelse (psykose) som utløses som en reaksjon på vanskelige ytre livshendelser (livssituasjon). Oftest vil reaktive psykoser forekomme hos følsomme mennesker, som er blitt utsatt for påkjenninger og konflikter de ikke har vært i stand til å mestre med sine vanlige psykologiske forsvarsmekanismer. Legemlig sykdom på forhånd kan ha bidratt til å svekke motstandskraften, og psykosen utløses ofte av en krisesituasjon (se krise).

Faktaboks

Uttale
rˈeaktiv psykose

Symptomene

Symptomene kan være dominert av depresjon, angst, forvirring eller vrangforestillinger.

Behandlingen

Behandlingen vil ofte innebære innleggelse på psykiatrisk institusjon for å skjerme personen, samt en kombinasjon av medikamenter (nevroleptika, antidepressiver) og psykoterapi.

Prognose

Forløpet er som regel godartet med tilfriskning i løpet av noen uker til få måneder.

Terminologi

Begrepet reaktiv psykose har vært mest brukt i Norge og Danmark. Begrepet er fra 1997 fjernet som formell diagnose i internasjonal klassifikasjon (ICD-10). De fleste tilfeller av reaktive psykoser vil i ICD-10 bli kalt akutte og forbigående psykoser av polymorf (mangeartet symptombilde), schizofrenilignende eller paranoid type, eller depresjoner med psykotiske symptomer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg