Reaktiv psykose, eldre, men fortsatt mye brukt betegnelse for en alvorlig psykisk lidelse (psykose) som utløses som en reaksjon på vanskelige ytre livshendelser (livssituasjon). Oftest vil reaktive psykoser forekomme hos følsomme, eventuelt ømfintlige og ærekjære mennesker, som er blitt utsatt for påkjenninger og konflikter de ikke har vært i stand til å mestre med sine vanlige psykologiske forsvarsmekanismer. Legemlig sykdom på forhånd kan ha bidratt til å svekke motstandskraften, og psykosen utløses ofte av en krisesituasjon (se krise).

Symptomene kan være dominert av depresjon, angst, forvirring eller vrangforestillinger.

Behandlingen vil ofte innebære innleggelse på psykiatrisk institusjon for å skjerme personen, samt en kombinasjon av medikamenter (nevroleptika, antidepressiva) og psykoterapi.

Forløpet er som regel godartet med tilfriskning i løpet av noen uker til få måneder.

Begrepet reaktiv psykose har vært mest brukt i Norge og Danmark. Begrepet er fra 1997 fjernet som formell diagnose i internasjonal klassifikasjon (ICD-10). De fleste tilfeller av reaktive psykoser vil i ICD-10 bli kalt akutte og forbigående psykoser av polymorf (mangeartet symptombilde), schizofrenilignende eller paranoid type, eller depresjoner med psykotiske symptomer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.