Selektiv abort er provosert abort på grunnlag av at et foster har uønskete karakteristika, for eksempel kromosomavvik eller alvorlige misdannelser.

Avvik som kan lede til selektiv abort oppdages enten ved NIPT eller ved ultralydundersøkelse, begge deler eventuelt kombinert med kromosomundersøkelse i fostervann eller morkakeprøve (chorionbiopsi). Avviket er gjerne sikkert klarlagt først etter uke 12, og etter gjeldende lov (2021) utføres inngrepet etter behandling i nemnd.

Selektiv fosterreduksjon gjøres i svangerskap med mer enn ett foster, der ett av fostrene har et alvorlig utviklingsavvik. Se fosterreduksjon.

Selektiv abort på grunnlag av kjønn praktiseres noen steder, men er ikke tillatt i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Eivor Oftestad

Hei, Jeg stusser på definisjonen av "selektiv abort" slik den er formulert her i SNL. I vanlig språkbruk handler selektiv abort om å selektere fostre med avvik, uavhengig om det dreier seg om flerlinger eller ikke. Man bruker f.eks begrepet om selektiv abort av fostre med Downs?

svarte Britt-Ingjerd Nesheim

Ja, du har rett. Dessuten er det ikke forbudt i Norge. Jeg ser at artikkelen er moden for revisjon, og skal se til å gjøre det. Takk for innspill!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg