selektiv abort

Artikkelstart

Selektiv abort er provosert abort på grunnlag av at et foster har uønskete karakteristika, for eksempel kromosomavvik eller alvorlige misdannelser.

Avvik som kan lede til selektiv abort oppdages enten ved NIPT eller ved ultralydundersøkelse, begge deler eventuelt kombinert med kromosomundersøkelse i fostervann eller morkakeprøve (chorionbiopsi). Avviket er gjerne sikkert klarlagt først etter uke 12, og etter gjeldende lov (2021) utføres inngrepet etter behandling i nemnd.

Selektiv fosterreduksjon gjøres i svangerskap med mer enn ett foster, der ett av fostrene har et alvorlig utviklingsavvik. Det kan også brukes i svangerskap med svært mange fostre, gjerne mer enn tre, der risikoen for svært tidlig fødsel og dermed skadde barn er svært høy. Etter en endring i 2019 i Lov om svangerskapsavbrudd kan fosterreduksjon bare gjøres etter at det er innvilget i nemnd. Det kan etter loven ikke gjøres etter at et foster er levedyktig, Selve inngrepet skal alltid utføres ved St. Olavs hospital HF, som har nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fosterdiagnostikk, mens søknaden kan fremmes for alle primærnemnder. Tidspunktet for inngrepet er gjerne mellom uke 12 og 14. Inngrepet skjer ved at kaliumklorid blir injisert direkte i fosterhjertet med en kanyle via morens bukvegg, i lokalbedøvelse, under ultralydveiledning. Fosterhjertet stopper da umiddelbart. Fosteret blir liggende i livmoren inntil fødselen.

Selektiv abort på grunnlag av kjønn praktiseres noen steder, men er ikke tillatt i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Eivor Oftestad

Hei, Jeg stusser på definisjonen av "selektiv abort" slik den er formulert her i SNL. I vanlig språkbruk handler selektiv abort om å selektere fostre med avvik, uavhengig om det dreier seg om flerlinger eller ikke. Man bruker f.eks begrepet om selektiv abort av fostre med Downs?

svarte Britt-Ingjerd Nesheim

Ja, du har rett. Dessuten er det ikke forbudt i Norge. Jeg ser at artikkelen er moden for revisjon, og skal se til å gjøre det. Takk for innspill!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg