Fosterreduksjon er et faguttrykk for å beskrive at man reduserer antall fostre i livmoren, det vil si at man aborterer ett eller flere, men ikke alle, fostre.

Faktaboks

Også kjent som

multifetal pregnancy reduction

Selektiv fosterreduksjon gjøres i svangerskap med mer enn ett foster, der ett av fostrene har et alvorlig utviklingsavvik. Det kan også brukes i svangerskap med svært mange fostre, gjerne mer enn tre, der risikoen for svært tidlig fødsel og dermed skadde barn er svært høy. Etter en endring i 2019 i abortloven kan fosterreduksjon bare gjøres etter at det er innvilget i nemnd. Det kan etter loven ikke gjøres etter at et foster er levedyktig.

Selve inngrepet skal alltid utføres ved St. Olavs hospital HF, som har nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fosterdiagnostikk, mens søknaden kan fremmes for alle primærnemnder (se abortnemnd). Tidspunktet for inngrepet er gjerne mellom uke 12 og 14. Inngrepet skjer ved at kaliumklorid (KCl) blir sprøytet (injisert) direkte i fosterhjertet med en kanyle via morens bukvegg, i lokalbedøvelse, under ultralydveiledning. Fosterhjertet stopper da umiddelbart. Fosteret blir liggende i livmoren inntil fødselen.

Betegnelser

Enkelte har tatt til orde for å heller bruke «fosterantallreduksjon» for å få fram at det ikke er størrelsen på et foster som reduseres, men antall fostre som reduseres. Et annet ord som også brukes er «tvillingabort». «Tvillingabort» er uegnet, fordi det bedre beskriver fullstendig avbrudd av et tvillingsvangerskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg