Sentralt venetrykk er gjennomsnittstrykket i en stor, sentral vene som ligger inne i brysthulen (vanligvis vena cava superior). Det sentrale venetrykket representerer vanligvis trykket i det blodet som fyller høyre ventrikkel under hjertets fyllingsfase (diastole).

Faktaboks

Også kjent som
central venous pressureCVP

Man måler vanligvis trykket ved hjelp av en trykktransducer, men man kan også måle trykket ved å koble venekateteret til en slange som inneholder sterilt vann. Høyden på vannsøylen vil da tilsvare trykket inne i den sentrale venen.

Normalt sentralt venetrykk i liggende tilstand er 4–6 mm Hg. Det sentrale venetrykket er vanligvis lavt (fra –3 til + 3 mm Hg) når den sirkulerende blodmengden er nedsatt (hypovolemi), og høyt (20–30 mm Hg) ved hjertesvikt. Det sentrale venetrykket påvirkes også av trykket inne i brysthulen, som øker ved for eksempel overtrykksventilasjon.

Overvåking av sentralt venetrykk utgjør en del av hemodynamisk overvåking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg