Silikonprotese, betegnelse som hyppigst benyttes for silikongelholdige proteser til brystforstørrelse eller brystrekonstruksjon. Produsentene har utviklet flere typer systemer som kan tilpasses den enkelte pasient.

Ved brystforstørrelse plasseres protesen vanligvis under brystkjertelen rett over den store brystmuskelen. Kirurgen legger hudsnittet slik at det blir minst mulig synlig, som regel i brystfolden, i nedre del av brystvorteområdet (areola), eller i fremre del av armhuleregionen.

Ved brystrekonstruksjon benyttes proteser for å gjenoppbygge et manglende bryst, oftest etter endt brystkreftbehandling. Mange teknikker benyttes avhengig om størrelse på det nye brystet som skal rekonstrueres, og av den enkelte pasient. Innleggelse av protese kan også kombineres med annet vev for å oppnå bedre vevsdekning eller fylde av det nye brystet.

Brystforstørrelse er forbundet med få komplikasjoner i forbindelse med inngrepet. Senfølger er smertetilstander, kapseldannelse rundt protesen og endring av protesens plassering. Lekkasje av silikon kan også forekomme, og kan føre til smerter og lokale inflamasjonstilstander. Nyere forskning kan ikke påvise noen sammenheng mellom bindevevssykdommer og forekomsten av silikongellekkasje, slik det tidligere var antatt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.