Melkekvarts
Vanlig melkehvit kvarts.
Melkekvarts
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Silikose er en lungesykdom forårsaket av innånding av krystallinske former av silisiumdioksid. Den vanligste formen er kvarts.

Faktaboks

Uttale
silikˈose

Forekomst

Silikose har også blitt kalt steinstøvlunge, i og med at sykdommen oftest rammet personer som jobbet med stein, for eksempel gruve- og tunnelarbeidere, steinslipere og sandblåsere. I disse yrkesgruppene forekom sykdommen hyppig inntil arbeidsforholdene ble bedret og bruk av verneutstyr ble innført.

Siden 2010 har det fra Canada og Australia blitt rapportert en ny epidemi av alvorlig silikose blant arbeidstakere i produksjon og tilskjæring av såkalt «kunstig stein» - et komposittprodukt med et høyt innhold av ren kvarts. Dette produktet er svært populært i kjøkken- og baderomsinnredning, også i Norge, og gode yrkeshygieniske tiltak er viktig for de som jobber med dette.

Sykdomsmekanisme

Kvartskrystallene gir opphav til fibrose i lungene (lungefibrose). Dette medfører at lungevevet blir mindre elastisk, og at opptaket av oksygen reduseres.

Diagnostikk

Sykdomsforandringene kan påvises ved lungefunksjonsprøver. På røntgenbilde vil man se små, knuteformede fortetninger, oftest i de øvre lungefeltene. Hvis eksponeringen fortsetter, vil pasienten etter hvert utvikle respirasjonssvikt.

Prognose

Personer med silikose har en betydelig økt risiko for å utvikle aktiv lungetuberkulose. Dette var tidligere et stort problem, også på grunn av vansker med å diagnostisere tuberkulose hos en person som allerede hadde betydelige lungeforandringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg