Skivedegenerasjon, sammentrykning med høydereduksjon av bruskskivene mellom virvlene i ryggraden. Skivedegenerasjon kan fremkalles av skader, men er oftest en følge av langvarig slitasje på virvelsøylen, og tiltar derfor i hyppighet med årene og gir ofte ikke symptomer. Sammentrykningen kan omfatte en eller flere skiver og forekomme hvor som helst i ryggraden. Skivedegenerasjon er et ledd i osteochondrose med reaktive benpåleiringer, spondylose.

Hovedsymptomet er smerter svarende til prosessens anatomiske sete, særlig i rygg og nakke, og utstrålende smerter langs de angrepne nerverøtter fra ryggmargen. Særlig karakteristisk er smerter fra nakke til skulder og arm, og utstrålende smerter til bena, isjias og nukleusprolaps.

Tilstanden behandles med smertestillende medikamenter, og fysikalske hjelpemidler, varme osv. Skivedegenerasjon i nedre del av ryggen anbefales behandlet med forsiktig gjenopptrening og aktivitet. Ved behandlingen svinner som regel symptomene, men selve skivedegenerasjonen består uforandret, og tilbakefall av smerteperioden forekommer. Operasjon i nakken eller nederst i ryggen kan bli nødvendig. Betydelig skivedegenerasjon, som ikke gir subjektive symptomer, kan ofte påvises ved røntgenundersøkelse, og er normalt i høyere alder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.