Skivedegenerasjon er sammentrykning med høydereduksjon av bruskskivene mellom virvlene i ryggsøylen. Sammentrykningen kan omfatte en eller flere skiver og kan forekomme hvor som helst i ryggsøylen.

Årsaker

Skivedegenerasjon kan man få etter en skade, men er oftest en følge av langvarig slitasje på ryggsøylen. Selv om tilstanden tiltar i hyppighet med årene, vil den ofte ikke gi plager. Skivedegenerasjon uten symptomer kan ofte påvises ved røntgenundersøkelse.

Skivedegenerasjon er et ledd i den naturlige aldringsprosessen, men kan også oppstå etter skader, betennelser, eller andre systemiske sykdommer.

Symptomer

Hovedsymptomet er smerter i området for skivedegenerasjonen, særlig i rygg og nakke. Dersom kjernen fra bruskskiven presses ut kan pasienten oppleve utstrålende smerter langs de angrepne nerverøttene fra ryggmargen. Dette kalles et skiveprolaps. Særlig karakteristisk er smerter fra nakke til skulder og arm, og utstrålende smerter fra korsrygg til bena, også kalt isjias.

Behandling

Tilstanden behandles konservativt med forsiktig gjenopptrening og aktivitet, ofte sammen med smertestillende legemidler og fysikalske hjelpemidler, blant annet varme. Ved behandlingen lindrer som regel symptomene, men selve skivedegenerasjonen består uforandret. Tilbakefall av smerteperioden kan forekomme. Operasjon for skivedegenerasjon uten skiveprolaps er sjeldent nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg