Skyttergravsfeber, infeksjonssykdom som skyldes bakterien Bartonella quintana, og som overføres med lus.

Navnet skriver seg fra den første verdenskrig, da sykdommen forekom i epidemier blant soldatene. Også under den annen verdenskrig var det mindre epidemier. Utenom krigene har epidemier med skyttergravsfeber særlig vært assosiert med dårlige hygieniske forhold, og epidemier har forekommet i europeiske land, så vel som i land i Asia, Afrika og Amerika.

De viktigste symptomene er feber og muskelsmerter.

Skyttergravsfeber er en selvhelbredende sykdom, men ca. halvparten av ubehandlede pasienter får tilbakefall etter den initiale sykdomsepisoden. Antibiotikabehandling med f.eks. tetrasykliner eller makrolider vil forkorte sykdomsforløpet.

Særlig hos immunsvekkede pasienter og hyppigst hos aids-pasienter er Bartonella quintana en av årsakene til basillær angiomatose. Ved denne tilstanden skjer det proliferasjon av blodårer, som fører til at pasienten kan få rødblå hevelser i hud og underhud. Sykdommen kan også forekomme i indre organer og som en septisk tilstand. Bartonella henselae er en annen bakterie som kan gi basillær angiomatose, som behandles med egnet antibiotikum.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.