Verruga peruana
Verruga peruana, som gir vorteliknende utslett i huden, utvikles hos personer med bartonellose som har overlevd ubehandlet oroyafeber.
Verruga peruana
Av .

Bartonellose er en bakteriesykdom, også kalt Carrions sykdom, som forekommer i begrensede områder i Andesfjellene i Sør-Amerika.

Faktaboks

Uttale
bartonellˈose
Også kjent som

Carrions sykdom

Årsak

Bakterien, Bartonella bacilliformis, overføres med sandfluer, og reservoaret for bakterien er asymptomatiske bærere av bakteriene.

Flere andre bartonellabakterier kan gi sykdom hos mennesker. Vanligst er Bartonella henselae, som kan føre til katteklorfeber og Bartonella quintana, som kan føre til skyttergravsfeber. Begge disse bakteriene kan også føre til basillær angiomatose.

Sykdomsforløp

Sykdommen forekommer både i en akutt alvorlig form med feber og anemi (oroyafeber), og i en godartet variant med vortelignende forandringer i (verruga peruana). Ved oroyafeber invaderer bakteriene røde blodlegemer. Hos noen kan det kliniske forløpet være mildt, mens det hos andre gir en sepsisliknende sykdom med alvorlige organmanifestasjoner.

Tilstanden kompliseres ofte med salmonellainfeksjon, som bidrar til den høye mortaliteten (dødeligheten) man ser hos pasienter som ikke får antibiotikabehandling.

Verruga peruana, som gir vorteliknende utslett i huden, utvikles hos personer som har overlevd ubehandlet oroyafeber.

Diagnostikk

Diagnosen kan stilles ved dyrkning og ved påvisning av bakteriene i røde blodlegemer i blodutstryk ved den akutte formen og ved utstryk fra hudlesjoner (vorter) ved den kroniske formen.

Behandling

Flere antibiotika er effektive mot Bartonella bacilliformis

Daniel Carrion

Den peruanske medisinstudenten Daniel Carrion har fått navnet sitt knyttet til sykdommen. Han døde av oroyafeber etter at han i 1885 inokulerte seg selv med materiale fra en pasient med verruga peruana. Han viste derved at de to sykdommene hadde samme årsak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Bjørn Myrvang

Jeg spurte for en tid siden om redaksjonen er interessert i en flott bilde jeg har av verruga peruana Bildet har jeg fått av en kollega i Peru, som sa jeg fritt kunne bruke bildet. Hilsen Bjørn Myravng

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg