Bartonellose er en bakteriesykdom, også kalt Carrions sykdom, som forekommer i begrensede områder i Andesfjellene i Sør-Amerika.

Bakterien, Bartonella bacilliformis, overføres med sandfluer, og reservoaret for bakterien er asymptomatiske bærere av bakteriene.

Flere andre bartonellabakterier kan gi sykdom hos mennesker. Vanligst er Bartonella henselae, som kan føre til katteklorfeber og Bartonella quintana, som kan føre til skyttergravsfeber. Begge disse bakteriene kan også føre til bassilær angiomatose. 

Sykdommen forekommer både i en akutt alvorlig form med feber og anemi (oroyafeber), og i en  godartet variant med vortelignende forandringer i  (verruga peruana). Ved oroyafeber invaderer bakteriene røde blodlegemer. Hos noen kan det kliniske forløpet være mildt, mens det hos andre gir en sepsisliknende sykdom med alvorlige organmanifestasjoner.

Tilstanden kompliseres ofte med salmonellainfeksjon, som bidrar til den høye mortaliteten (dødelighet) man ser hos pasienter som ikke får antibiotikabehandling

Verruga peruana, som gir vorteliknende utslett i huden, utvikles hos personer som har overlevd ubehandlet oroyafeber.                                                

Diagnosen kan stilles ved dyrkning og ved påvisning av bakteriene i røde blodlegemer i blodutstryk ved den akutte formen og ved utstryk fra hudlesjoner (vorter) ved den kroniske formen.

Flere antibiotika er effektive mot Bartonella bacilliformis

Den peruanske medisinstudenten Daniel Carrion har fått navnet sitt knyttet til sykdommen. Han døde av oroyafeber etter at han i 1885 inokulerte seg selv med materiale fra en pasient med verruga peruana. Han viste derved at de to sykdommene hadde samme årsak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. september 2017 skrev Bjørn Myrvang

Jeg spurte for en tid siden om redaksjonen er interessert i en flott bilde jeg har av verruga peruana Bildet har jeg fått av en kollega i Peru, som sa jeg fritt kunne bruke bildet.

Hilsen

Bjørn Myravng

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.