Spedbarnskontroll er medisinsk undersøkelse og oppfølging av spedbarn. Veiledning av foreldrene er også en del av tjenesten. Sentralt i dette arbeidet i Norge står helsestasjonene, som langt over 90 prosent av familiene benytter.

I perioden 1914 til 1974 opprettet og drev Norske Kvinners Sanitetsforening cirka 650 helsestasjoner. I 1960-årene valgte man å gjøre tilbudet tilgjengelig for alle ved å la det bli et offentlig anliggende. Etter et forarbeid av Norsk Barnelegeforening trådte Lov om helsestasjoner og helsetiltak blant barn med videre av 16. juni 1972 i kraft i 1974. Ansvaret var de første årene fylkeskommunalt, men ble etter 1984 kommunalt. Retten til hjelp fra helsestasjonene er altså lovhjemlet.

Ved helsestasjonene tilligger det administrative arbeidet helsesykepleierene, mens legen er faglig ansvarlig.

I spedbarnstiden har barnet krav på legeundersøkelse i nyfødtperioden (den første måneden), ved seks ukers alder og ved seks og tolv måneders alder. Senere kontroller er ved 24 og 48 måneders alder. Legens rolle vil være å oppdage avvik og sykdom hos barnet.

Fra tre måneders alder er barnet til månedlig kontroll hos helsesykepleier. Helsesykepleier kan også komme på et hjemmebesøk. Helsesykepleiers oppgave er å gi veiledning og råd i spørsmål om ernæring, stell og andre problemer som følger i spedbarnstiden. Barnevaksinasjonsprogrammet gjennomføres også på helsestasjonene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg