Spedbarnskontroll, medisinsk undersøkelse og oppfølging av spedbarn. Veiledning av foreldrene er også en del av tjenesten. Sentralt i dette arbeidet står helsestasjonene, som langt over 90 % av familiene benytter.

I perioden 1914–74 opprettet og drev Norske Kvinners Sanitetsforening ca. 650 helsestasjoner. I 1960-årene valgte man å gjøre tilbudet tilgjengelig for alle ved å la det bli et offentlig anliggende. Etter et forarbeid av Norsk Barnelegeforening trådte Lov om helsestasjoner og helsetiltak blant barn m.v. av 16. juni 1972 i kraft i 1974. Ansvaret var de første årene fylkeskommunalt, men ble etter 1984 kommunalt. Retten til hjelp fra helsestasjonene er altså lovhjemlet.

Ved helsestasjonene tilligger det administrative arbeidet helsesøstrene, mens legen er faglig ansvarlig.

I spedbarnstiden har barnet krav på legeundersøkelse i nyfødtperioden (den første måneden), ved seks ukers alder og 6 og 12 måneders alder. Senere kontroller er ved 24 og 48 måneders alder. Legens rolle vil være å oppdage avvik og sykdom hos barnet.

Fra tre måneders alder er barnet til månedlig kontroll hos helsesøster. Det er vanlig at helsesøster også kommer på et hjemmebesøk. I tillegg til å delta i legens arbeid er helsesøsters oppgave å gi veiledning og råd i spørsmål om ernæring, stell og andre problemer som følger i spedbarnstiden. Vaksinasjonsprogrammet gjennomføres også på helsestasjonene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.