Amming
I det første halve leveåret er brystmelk den ideelle ernæringen for barnet, men etter seksmånedersalderen bør det få et tillegg.
Morsmelkerstatning
Et spedbarn får morsmelkerstatning på flaske.

Barneernæring er kunnskap og råd om sammenhengen mellom mat og helse hos barn og spedbarn. Feltet kan inndeles i spedbarnsernæring, småbarnsernæring og ernæring til skolebarn.

Barneårene kjennetegnes av stor vekst og dermed økt behov for energi og næringsstoffer i forhold til vekten. Et godt kosthold for barnet er viktig for:

  • normal vekst og utvikling
  • helsen – både på kort og lang sikt
  • innarbeiding av gode matvaner
  • matens andre roller (sosial betydning, trivsel, mestring, læring)

Bortsett fra de spesielle rådene som gis for spedbarnskostholdet, er kostrådene til barn og unge i hovedtrekk lik kostrådene til den voksne del av befolkningen.

Til tross for en bedring av flere kostholdsfaktorer de siste årene her i landet, inntar mange fortsatt for mye mettet fett, sukker og salt og for lite kostfiber. Helsedirektoratet anbefaler folk å spise variert og velge mer grovbrød, frukt, grønnsaker, poteter og fisk, samt magrere kjøtt- og meieriprodukter og mindre spisefett. Det anbefales å redusere forbruket av smør, hard margarin, snacks og sukkerrike varer. Dette vil gi et kosthold som er rikt på vitaminer, kostfiber, stivelse og mineraler. Det å innarbeide faste måltider vektlegges også.

Sped- og småbarnsperioden

Sped- og småbarnsperioden kjennetegnes av spesielt rask vekst. I løpet av det første året tredobles vekten, og lengden øker med rundt 50 prosent. I et internasjonalt perspektiv er spedbarn i Norge velernærte og friske. Dette skyldes ikke minst den høye ammefrekvensen. Mer enn 96 prosent av mødrene i Norge ammer én uke etter fødselen, mens ammefrekvensen (det vil si spedbarn som ammes helt eller delvis) ved tre-månedersalder er på omkring 90 prosent, og 80 prosent ved seks-månedersalder.

Morsmelk

Endring i ammefrekvensen har medført at forbruket av morsmelkerstatning og kumelk også har variert mye. I Norge ble industrifremstilte morsmelkerstatninger introdusert tidlig i 1960-årene. Da ble bare omkring 40 prosent av spedbarn på tre måneder ammet. Det anbefales at spedbarn, hvis mulig, får morsmelk som eneste næring de første seks månedene og sammen med annen mat hele første leveår. Morsmelken er den beste næringen for spedbarnet. Spedbarn som ikke får morsmelk, bør få morsmelkerstatning de første tolv månedene. Kumelk kan brukes i moderate mengder i matlaging mot slutten av annet levehalvår (fra rundt ti måneder). Det samme gjelder bruk av andre meieriprodukter som yoghurt.

Melkeproduksjonen ved amming styres etter prinsippet om tilbud og etterspørsel. Jo oftere barnet legges til brystet, og jo lengre tid barnet ligger ved brystet, desto mer melk vil det bli produsert. Antall måltider er høyt i starten, men vil avta etter hvert. Morsmelkens sammensetning forandrer seg endel i løpet av måltidet, den første melken er ganske vannrik, mens melken i slutten av måltidet er mest fettrik.

Barnets første leveår

Det anbefales å introdusere fast føde gradvis fra seks-månedersalder. I denne perioden utvikles barnets spiseferdigheter raskt, fra å være primært refleksdominerte til å bli mer modne motoriske bevegelser. Parallelt med den motoriske utvikling skjer også en utvikling av barnets interesse for mat. Å introdusere fast føde mens amming pågår, er en fordel. Det er vanlig å starte med lettfordøyelige matvarer som grøt og finmoset potet, grønnsaker, frukt og etter hvert kjøtt og fisk. Det anbefales å begynne gradvis og med små mengder fast føde, en matvaregruppe av gangen. Hensikten i starten er ikke at barna skal bli mette av maten, men at de skal venne seg til ny smak og konsistens. I perioden seks til ni måneder er kostholdet basert på melk og finmoset mat som gradvis gjøres mer grovmoset. Fra ni til tolv måneder kan maten være mer grovmoset. Brødmåltidene blir stadig viktigere, og middagen kan deles opp i små biter. Barnet kan stort sett følge familiens måltidsrytmer.

Næringsinnhold og tilskudd

Morsmelken gir ikke nok vitamin D til å dekke behovet. Det anbefales et daglig tilskudd på 10 μg vitamin D fra fire-ukersalder til alle spedbarn. 5 ml tran inneholder 10 μg vitamin D og anbefales som D-vitamintilskudd. I tillegg er tran en særlig god kilde til omega-3 fettsyrene og vitamin A. D-vitamin dannes i huden ved solbestråling. Kilder til vitamin D i norsk kosthold er fet fisk, margarin og tran. Se også brystmelk.

Det er viktig å bruke gode jernkilder som grøt (jernberiket), grovt brød, kjøtt, innmat og brunost (tilsatt jern) samt frukt og grønnsaker som er rike på vitamin C (fordi vitamin C fremmer opptaket av jern).

Vitamin A er spesielt viktig for foster- og spedbarnsutviklingen, men også for de fleste celler i kroppen gjennom hele livet. Matvarer som frukt, grønnsaker, lever, margarin og fet fisk, samt tran er gode vitamin A-kilder. Frukt og grønnsaker bidrar med omkring en tredjedel av vitamin A i kostholdet.

Kosthold og helse

Sammenhengen mellom kosthold og helse er vel dokumentert. Det er vist at det å hoppe over frokost og skolemat gir dårligere kvalitet på kostholdet, blant annet som følge av at sukker- og fettinntaket øker. Et kosthold som gir mye fett og sukker, kan på sikt bidra til hjerte-karsykdommer og enkelte former for kreft, overvekt og diabetes. På kort sikt kan helsemessige problemer være tannråte, jernmangelanemi, fordøyelsesproblemer og vektproblemer.

Sosial- og helsedirektoratet, Avdeling for ernæring, anbefaler at måltidene i barnehage og skole bør bestå av brødskiver (matpakke), skummet melk eller lettmelk, frukt og/eller grønnsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg