Barneernæring er kunnskap og råd om sammenhengen mellom mat og helse hos barn og spedbarn. Feltet kan inndeles i spedbarnsernæring, småbarnsernæring og ernæring til skolebarn.
Barneårene kjennetegnes av stor vekst og dermed økt behov for energi og næringsstoffer i forhold til vekten. Et godt kosthold for barnet er viktig for:
- normal vekst og utvikling
- helsen – både på kort og lang sikt
- innarbeiding av gode matvaner
- matens andre roller (sosial betydning, trivsel, mestring, læring)
Bortsett fra de spesielle rådene som gis for spedbarnskostholdet, er kostrådene til barn og unge i hovedtrekk lik kostrådene til den voksne del av befolkningen.
Til tross for en bedring av flere kostholdsfaktorer de siste årene her i landet, inntar mange fortsatt for mye mettet fett, sukker og salt og for lite kostfiber. Helsedirektoratet anbefaler folk å spise variert og velge mer grovbrød, frukt, grønnsaker, poteter og fisk, samt magrere kjøtt- og meieriprodukter og mindre spisefett. Det anbefales å redusere forbruket av smør, hard margarin, snacks og sukkerrike varer. Dette vil gi et kosthold som er rikt på vitaminer, kostfiber, stivelse og mineraler. Det å innarbeide faste måltider vektlegges også.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.