stratum spinosum

Stratum spinosum er det midterste laget i overhuden. Stratum spinosum ligger mellom basalcellelaget (stratum basale) og kornlaget (stratum granulosum). Stratum spinosum kalles også for torncellelaget, som viser til at cellene i dette laget har tornaktige og spisse utstikkere.

Faktaboks

Etymologi

Av latin stratum, 'lag' og spinosum, 'torn'.

Også kjent som

torncellelaget

Funksjon

Overhudscellene (keratinocyttene) i stratum spinosum produserer keratin og vannavstøtende glykolipider som reduserer vanntapet fra huden og gjør den relativt vanntett. Ettersom flere overhudsceller produseres i det underliggende stratum basale, vil overhudscellene i stratum spinosum dyttes oppover i det overliggende stratum granulosum.

Struktur

Stratum spinsoum består av 8–10 lag med overhudsceller som er sterkt bundet til hverandre med desmosomer. Stratum spinosum består også av en type dendrittiske celler kalt langerhanske celler, som spiller en viktig rolle i hudens immunforsvar. Cellene i stratum spinosum får et «piggete» utseende når de farges for lysmikroskopi, derav navnet stratum spinosum. Dette er på grunn av at mikrofilamentene mellom desmosomene trekker seg sammen når de utsettes for fraging med hematoksylin og eosin (HE-faring).

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg