Stratum spinosum er det midterste laget i overhuden, og ligger mellom basalcellelaget (stratum basale) og kornlaget (stratum granulosum). Stratum spinosum kalles også for torncellelaget, som viser til at cellene i dette laget har tornaktige og spisse utstikkere.

Faktaboks

Uttale

str'atum spin'osum

Etymologi
Av latin: stratum, ‘lag’ og spinosum, ‘torneliknende’.
Også kjent som

torncellelaget

Funksjon

Overhudscellene (keratinocyttene) i stratum spinosum produserer keratin og vannavstøtende glykolipider som reduserer vanntapet fra huden og gjør den relativt vanntett. Ettersom flere overhudsceller produseres i det underliggende stratum basale, vil overhudscellene i stratum spinosum dyttes oppover i det overliggende stratum granulosum.

Struktur

Stratum spinosum består av åtte til ti lag med overhudsceller som er sterkt bundet til hverandre med desmosomer. Stratum spinosum består også av en type dendrittiske celler kalt Langerhanske celler, som spiller en viktig rolle i hudens immunforsvar. Cellene i stratum spinosum får et «piggete» utseende når de farges for lysmikroskopi, derav navnet. Dette er på grunn av at mikrofilamentene mellom desmosomene trekker seg sammen når de utsettes for farging med hematoksylin og eosin (HE-farging).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg