Strekkmerker i pubertet
Horisontale strekkmerker nederst på ryggen er svært vanlig i puberteten, spesielt hos gutter under vekstspurten.
Strekkmerker i pubertet
Av /NTB.
Strekkmerker
Mange kvinner får strekkmerker under graviditeten. De er først røde, men blekner vanligvis etter hvert og blir mer hvite.

Strekkmerker er vanlige skader som kan oppstå i underhuden. Strekkmerker er det samme som stria, eller striae i flertall.

Faktaboks

Også kjent som

stria, flertall striae (av latin ‘fure, stripe’)

Slike strekkmerker på huden er vanlig forekommende, spesielt hos kvinner. Stripene er vanligvis svakt rosafarget og er særlig lokalisert i huden over magen, over hoftene og over brystene.

Årsaker

Strekkmerker skyldes at elastiske elementer i huden blir svekket, og striper i huden kan da komme til syne. Noen risikofaktorer er svangerskap, visse hormonsykdommer og overvekt.

Ved svangerskap betegnes ofte strekkmerkene striae gravidarum, eller svangerskapsstriper. Dette er svært vanlig forekommende ved svangerskap og skyldes rask vekst av magen som medfører at huden strekkes. Disse stripene er ofte vertikale.

Strekkmerker er også vanlig hos ungdom i forbindelse med puberteten, når økt hormonproduksjon medfører rask vekst.

Hormonforstyrrelser som Cushings syndrom eller langvarig bruk av kortisonkremer kan i noen tilfeller også medføre strekkmerker.

Strekkmerker er ufarlige og er kun et eventuelt kosmetisk problem. Selv om de er permanente og ikke forsvinner, vil de ofte bli blekere og mindre synlige med årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Hanne Andersson

Hei!
Det er vel i grunn ikke utfyllende å si at stria kommer ved svangerskap, visse hormonsykdommer og ved fedme? De aller fleste kvinner har stria på rumpe og/eller bryster, uten at de lider av noen av de tre tilstandene. Stria er normalvariant hos veldig mange normalvektige kvinner.

Vennlig hilsen
Hanne (med.stud)

svarte Håvard Ringsevjen

Hei,
Takk for din nyttige kommentar. Artikkelen er revidert!
Mvh Håvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg