Strongyloidiasis er en kronisk tarminfeksjon som forekommer i tropene og subtropene. Den skyldes rundormen Strongyloides stercoralis, den minst vanlige av innvollsormene. Infeksjonen kan gi plagsom diaré.

Faktaboks

Uttale
strongyloidˈiasis

Mennesket er den naturlige verten, men den finnes også hos hund og katt. Larvene finnes i pasientens avføring. De borer seg gjennom huden og kan krype under den med en fart på 3–4 centimeter per time. Det oppstår et kløende utslett som flytter seg med ormelarven, kutan larva migrans. Denne tilstanden kan også fremkalles av andre rundormer, oftest Ancylostoma braziliense, som forekommer hos hund og katt. Denne trives ikke hos mennesker, og den dør av seg selv i løpet av få uker. Den er ganske vanlig på amerikanske og afrikanske badestrender som er forurenset med avføring fra katter og hunder.

Tilstanden behandles med ormemiddelet thiabendazol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg