Sykehuslege er en uspesifikk betegnelse på lege ansatt ved sykehus. Hovedkategoriene av legestillinger i sykehus er lege i spesialisering (LIS) og overlege.

Lege i spesialisering

Lege i spesialisering blir brukt om leger som følger et nærmere beskrevet utdanningsprogram med sikte på å oppnå godkjenning som spesialist i et medisinsk fagområde. Disse stillingene deles inn i LIS1, LIS2 og LIS3, der LIS1 tilsvarer den tidligere turnuskandidatordningen.

Tidligere var turnustjenesten en forutsetning for å oppnå autorisasjon som lege. I samsvar med europiske fellesregler, er dette endret slik at autorisasjon oppnås etter fullført universitetsutdannelse med nærmere definert innhold av praksistjeneste.

Overlege

Overlege blir i det vesentlige brukt om leger som har oppnådd godkjenning som spesialist.

Leger i lederstillinger med administrative oppgaver kan gjerne ha andre titler som for eksempel klinikksjef.

Tidligere inndeling

Opp gjennom årene har betegnelsene på legestillinger i sykehus variert ganske mye. Fram til 2003 var det vanlig med følgende inndeling:

  • Turnuslege, lege ansatt i underordnet legestilling med sikte på å gjennomgå fastsatt praktisk tjeneste for å oppnå full autorisasjon som lege.
  • Assistentlege, autorisert lege ansatt i underordnet legestilling i sykehus, hovedsakelig med tanke på å utdanne seg til spesialist i et medisinsk fagområde.
  • Overlege, lege, oftest med spesialistkompetanse, ansatt i overordnet legestilling.
  • Avdelingsoverlege, overordnet lege med medisinske ledelses- eller koordineringsoppgaver for en sykehusavdeling.
  • Sjeflege, vanligvis brukt om lege i stilling som direktørens rådgiver i medisinsk faglige spørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg