Reimplantasjon er gjeninnsetting og fiksering av en tann som er slått ut. Hvis en permanent tann er slått helt ut av munnen bør den settes på plass igjen så fort som mulig. Melketenner settes ikke på plass igjen.

Faktaboks

Etymologi
av re- og latin implantare, ‘plante inn’
Også kjent som
replantasjon

Førstehjelp

Permanente tenner som er slått ut bør settes på plass i munnen så fort som mulig. Hvis det ikke er mulig å sette tanna på plass, bør tanna oppbevares i spytt i munnen eller i melk. Hvis tanna er synlig skitten, kan den skylles forsiktig i rent vann, melk eller spytt. Man bør oppsøke tannlege så snart som mulig.

Hvis det blør mye, kan man presse forsiktig med tørkepapir eller en ren klut. Tannlegen vil feste den gjeninnsatte tanna ved å lime en bue til nabotennene.

Tannlegen vil vurdere rota på den utslåtte tanna. Hvis tannrota er ferdig dannet, er det nødvendig å rotfylle tanna innen kort tid (7–10 dager) for å fjerne dødt vev i tannmargen. Hvis rota ikke er ferdig utviklet kan tannmargen overleve og rotfylling avventes.

Tilheling og prognose

En utslått tann vil ha levende celler på rotoverflaten. Det er viktig at disse cellene overlever for at tanna skal feste seg i kjeven igjen og ha en god prognose. Cellene overlever bare hvis tanna oppbevares fuktig. Tørker cellene ut, blir prognosen for tanna dårligere. Etter en time vil alle cellene være døde. Det er gunstig å oppbevare tanna i melk, spytt, fysiologisk saltvann eller eget lagringsmedium. Disse væskene inneholder salter som cellene trenger. Vanlig rent vann inneholder ikke salter, og vil skade cellene.

Liten skade

Hvis det er lite skade på rotoverflaten, vil det kunne dannes nye rothinnefibre, og tanna vil feste seg fint i alveolen. Prognosen for tanna vil være ganske god, og tanna kan få normal funksjon igjen.

Større skade

Hvis skaden på rotoverflaten er større, er det fare for at rothinnen ikke kommer tilbake og får normal funksjon igjen. Uten denne rothinnen, kan ikke cellene i kjeven rundt merke forskjell på kjeveben og tann, og de kan begynne å spise opp tannvevet. Hvis dette skjer, vil tannrota etter hvert bli erstattet av kjeveben.

I kjevebenet, som i resten av skjelettet, foregår en kontinuerlig prosess hvor benet brytes ned og bygges opp igjen (remodellering). For tannvev er det annerledes. Tannvevet dannes én gang, og remodelleres ikke. Ødelagte tenner bygges ikke opp igjen. Kun små reparasjoner er mulig, som oftest inn mot tannmargen, der det vil finnes noen få celler som kan bygge tannvev.

Langtidsprognose

Selv om gjeninnsatte tenner kan ha dårlig langtidsprognose, er det likevel viktig å sette utslåtte tenner på plass. Når det står en tann i kjeven, opprettholdes kjevebenet. Hvis tanna ikke settes på plass, vil kjevebenet bli smalere og tynnere (atrofiere). En gjeninnsatt tann vil kunne opprettholde kjevebenet slik at det senere kan settes inn et kunstig tannimplantat. Slike tannimplantater settes ikke inn før personen er ferdig utvokst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg