Tarmatoni er nedsatt eller opphevet aktivitet i tarmens muskler.

Faktaboks

Uttale
tˈarmatoni
Etymologi
av tarm, gresk nektende a-, og tonos, ‘styrke’

Årsaker og symptomer

For at tarminnholdet skal passere normalt gjennom fordøyelseskanalen må tarmveggen bidra til å elte og transportere tarminnholdet. Tarmveggen inneholder to muskellag som sørger for dette via nøye regulerte reflekssystemer. Denne funksjonen svekkes eller oppheves for eksempel ved skader eller operasjoner i buken, og det kan da gå flere dager uten at pasienten har avføring.

Også langvarig forstoppelse kan svekke musklene i tarmveggen. Det fører i sin tur til enda langsommere passasje, og dermed en ond sirkel med forverret forstoppelse.

Behandling

Behandlingen må tilpasses årsaken til tilstanden. Atonien som man kan se etter operasjoner, vil som regel gå over av seg selv. Hvis tilstanden er oppstått på grunn av forstoppelse, må man forsøke å behandle den først. I enkelte tilfeller kan det være aktuelt med tarmstimulerende midler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg