Tetanusvaksine er vaksine mot stivkrampe (tetanus). Vaksinen består av renset tetanusoksoid, som er tetanustoksin gjort ugiftig ved formalinbehandling. For at toksoidet skal gi immunitet, må det være festet til et aluminiumsalt (et adjuvans).

Faktaboks

Uttale
tˈetanusvaksine

Tetanusvaksinen inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, og de fleste barn får trippelvaksinen, som er vaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste i blanding. For å vedlikeholde immuniteten anbefales det at man senere i livet revaksineres mot stivkrampe hvert tiende år, men selv om de fleste ikke følger dette opplegget, er det mange som revaksineres i forbindelse med utenlandsreiser. Ved sårskader med risiko for stivkrampesmitte vil det være aktuelt å gi tetanusvaksine dersom pasientens vaksinasjonsstatus ikke er tilfredsstillende. Ved urene sår vil man i en del tilfeller gi humant tetanus-immunglobulin (HTIg) i tillegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg