Titer betyr 'konsentrasjon', og innen medisinen brukes begrepet titer på to måter:

Faktaboks

Uttale
tˈiter
  • konsentrasjonen av et stoff i en løsning, for eksempel antistoff i løsninger som er fortynnet trinnvis ifølge forskjellige systemer, for eksempel 1:2, 1:4, 1:8, 1:16 og så videre, eller 1:10, 1:100, 1:1000 og så videre.
  • konsentrasjonen av et stoff bestemt ved titrering, det vil si den høyeste fortynningen som gir positiv reaksjon. Brukes for eksempel som mål for mengden serum-antistoffer en pasient produserer som svar på en infeksjon. Titeret uttrykker da den høyeste fortynningen av serumprøven som i en immunologisk test gir positiv reaksjon med antigenet som brukes i testen.

Bruksområder

Titer kan referere til mengden antistoff i pasientens blod. Det kan være nyttig for å undersøke om en person er immun mot smittsomme sykdommer eller tilstedeværelse av antistoffer i blodet i forbindelse med autoimmune sykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Ivo Nentwich

Hei, jeg ber høfligst om at det står ordkjønn ved siden av selve ordet. Dette er særlig nyttig for utenlandske brukere, især når ordene ikke står i bokmålsordboka som f.eks. ordet "titer". I tillegg ville det være fint med at det gis eksempelser til ordbruk vha. korte setninger. Mange takk på forhånd. Mvh Ivo Nentwich

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg