Toksisk encefalopati er hjerneskade fremkalt ved påvirkning av giftstoffer. Vanligste årsak i vår del av verden er nå løsemiddelskade, inklusive skader som følge av alkohol.

Faktaboks

Uttale
toksisk encefalopatˈi
Etymologi
av toksisk og gresk enkefalos, ‘hjerne’ og pathos, ‘sykdom’

Tidligere så man også både akutt og kronisk toksisk encefalopati etter forgiftninger med tungmetaller (bly, kvikksølv, mangan). Også gasser som hemmer stoffskiftet i hjernen, kan føre til hjerneskade hos dem som overlever alvorlig forgiftning. Det gjelder blant annet blåsyre, hydrogensulfid (ofte fra gjødselgass) og karbonmonoksid. Her skyldes skaden en hemning av hjernens stoffskifte som medfører celledød på grunn av oksygenmangel i cellene.

De vanligste symptomene er unormalt tidlig svekkelse av korttidshukommelse, konsentrasjon og innlæringsevne, ofte med personlighetsforandringer som irritabilitet, depresjon eller angst. Symptomene er imidlertid avhengig av hvilke hjernestrukturer som rammes, for eksempel vil kronisk manganforgiftning medføre parkinsonisme (se Parkinsons sykdom) og psykiske forstyrrelser.

Diagnosen forutsetter at funn ved nevrologisk og nevropsykologisk undersøkelse bekrefter at det foreligger hjerneskade, uten at en kan finne annen organisk årsak og at tilstrekkelig eksponering for giftstoffer kan påvises.

Hvis den skadelige eksponeringen har foregått i arbeidsforhold, vil toksisk encefalopati som vurderes til mer enn 15 prosent medisinsk invaliditet, berettige til menerstatning fra folketrygden og erstatning fra arbeidsgivers forsikringsselskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg