Toksisk encefalopati er hjerneskade fremkalt av påvirkning av giftstoffer. Vanligste årsak i vår del av verden er nå løsemiddelskade, inklusive skader som følge av alkohol.

Tidligere så man også både akutt og kronisk toksisk encefalopati etter forgiftninger med tungmetaller (bly, kvikksølv, mangan). Også gasser som hemmer stoffskiftet i hjernen, kan føre til hjerneskade hos dem som overlever alvorlig forgiftning. Det gjelder blant annet blåsyre, hydrogensulfid (ofte fra gjødselgass) og karbonmonoksid. Her skyldes skaden en hemning av hjernens stoffskifte som medfører celledød på grunn av oksygenmangel i cellene.

De vanligste symptomene er unormalt tidlig svekkelse av korttidshukommelse, konsentrasjon og innlæringsevne, ofte med personlighetsforandringer som irritabilitet, depresjon eller angst. Symptomene er imidlertid avhengig av hvilke hjernestrukturer som rammes, for eksempel vil kronisk manganforgiftning medføre parkinsonisme (se Parkinsons sykdom) og psykiske forstyrrelser.

Diagnosen forutsetter at funn ved nevrologisk og nevropsykologisk undersøkelse bekrefter at det foreligger hjerneskade, uten at en kan finne annen organisk årsak og at tilstrekkelig eksponering for giftstoffer kan påvises.

Hvis den skadelige eksponeringen er foregått i arbeidsforhold, vil toksisk encefalopati som vurderes til mer enn 15 % medisinsk invaliditet, berettige til menerstatning fra folketrygden og erstatning fra arbeidsgivers forsikringsselskap.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.