Transaminaser er en gruppe enzymer som overfører aminogrupper mellom molekyler. Enzymene spiller en viktig rolle i dannelsen av aminosyrer, som er grunnlaget for å danne proteiner. Leverceller, muskelceller og hjertemuskelceller inneholder høy konsentrasjon av transaminaser. Ved celleskade i disse organene lekker enzymene ut og kan påvises i blodet med en blodprøve.

Faktaboks

Uttale
transaminˈaser
Etymologi

av trans-, 'over-, gjennom-'; her menes at en aminogruppe overføres fra et stoff til et annet

Også kjent som
aminotransferaser

Transaminaser overfører aminogruppen (NH2) fra en aminosyre til en ketosyre. Den opprinnelige aminosyren blir da til en syre, og den opprinnelige ketosyren blir til en aminosyre. Transaminaser deltar også i nedbrytningen av aminosyrer

De to viktigste transaminasene i kroppen er aspartat-aminotransferase (ASAT) og alanin-aminotransferase (ALAT). Selv om transaminasene finnes i mange vev i kroppen, finnes ASAT primært i hjertemuskulatur, lever, skjelettmuskulatur og i nyrer, mens ALAT hovedsakelig finnes i leveren og nyrene.

Måling av ASAT og ALAT i blod brukes vanligvis ved diagnostikk av leversykdom. Tidligere ble ASAT brukt i diagnostikk av hjertesykdom (infarkt), men i dag brukes andre mer spesifikke markører for hjerteinfarkt, for eksempel troponiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg