Transcytose er transport av store molekyler, for eksempel proteiner, gjennom en celle.

Faktaboks

Uttale
transcytˈose
Etymologi
av trans-, gresk kytos, ‘hulrom, celler’, og -osis, ‘tilstand’

Et eksempel på transcytose er transport av immunglobulin-A gjennom epitelcellene som dekker tarmslimhinnen og ulike kjertelvev. IgA produseres av B-celler som er stimulert av antigen fra tarmen, vanligvis i Peyers plakk eller mandlene.

De stimulerte B-cellene vandrer til tarmslimhinnen, leveren, tårekjertlene, spyttkjertlene eller de aktivt melkeproduserende brystkjertlene. Her omdannes B-cellene til plasmaceller, som masseproduserer og skiller ut IgA rettet mot antigenet. IgA festes til reseptorer på undersiden (basalsiden) av epitelcellene og fraktes tvers gjennom epitelcellen for så å frigjøres på oversiden (apikalsiden) av cellene.

I tarmen vil IgA blokkere antigenet slik at det ikke kan trenge gjennom epitelet. I kjertlene blir IgA en del av sekretet, som tilsvarende beskytter øyesekken, munnhulen og det diende barnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg