Transferrin er et jerntransporterende protein i plasma. Normalt inneholder plasma omtrent 2,5 gram transferrin per liter. Konsentrasjonen øker når kroppen trenger mer jern, for eksempel ved svangerskap eller jernmangelanemi, og synker ved kronisk sykdom og infeksjoner. Konsentrasjonen av transferrin måles ved at man bestemmer den totale jernbindende kapasiteten til blodplasma, TIBC.

Faktaboks

Uttale
transferrˈin

Den totale mengde transferrin hos mennesket er omtrent 7–15 g, hvorav rundt halvparten finnes i plasma og resten i det ekstracellulære rom. Det bindes to jernatomer per transferrinmolekyl. Det transferrinbundne jernet brukes dels i dannelsen av hemoglobin og dels i dannelsen av jernholdige enzymer, resten vandrer til jerndepotene i organismen. Jerndepoter finner man vesentlig i leverparenkymet og i det retikulo-endoteliale system. I depotene bindes jernet til ferritin og hemosiderin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg