Ferritin er et hult kuleformet molekyl som lagrer overskudd av jern i kroppen. Jernatomene er markert med rødbrun farge.
Ferritin er et hult kuleformet molekyl som lagrer overskudd av jern i kroppen. Jernatomene er markert med rødbrun farge.
Av .

Ferritin er et jernholdig protein som blant annet finnes i cellene i tarmslimhinnen, leveren, milten og i blodet. Proteinet finnes også hos dyr, planter og bakterier.

Faktaboks

Uttale
ferritˈin

Funksjon

Ferritin fungerer som et lager for overskuddet av jern i kroppen. Dette sikrer at de negative konsekvensene av fritt jern nøytraliseres, og at tilbudet av jern til kroppens funksjoner er stabilt og tilstrekkelig selv om det er svingninger i inntak av jern fra kosten og ved jerntap som særlig skjer gjennom blødninger.

Måling

Ferritin kan måles i blodet, og det har vist seg at konsentrasjonen av ferritin i blodserum gjenspeiler kroppens totale jernlager. Måling av ferritin i blodprøver brukes derfor ofte for å vurdere om det er nok jern i kroppen.

Jernlager

Normalt er konsentrasjonen av ferritin i blodserum rundt 30–300 mikrogram per liter. Små eller tomme jernlagre har vanligvis liten eller ingen konsekvens, men hvis det er for lite jern i kosten over tid eller hvis det tapes mye jern gjennom blødninger, kan det utvikle seg jernmangelanemi. Det motsatte er tilfelle ved hemokromatose hvor det tas opp jern fra kosten selv om kroppen allerede har nok eller for mye jern. Måling av ferritin i en blodprøve er et godt hjelpemiddel i diagnostikk av disse tilstandene.

Selv om jernholdige ferritinmolekyler kan måles i blod, skjer den aktive transporten av jern i blodet ved at jern binder seg til proteinet transferrin. Hvor stor andel av dette transportmolekylet som faktisk har bundet jernmolekyler (transferrinmetning) samsvarer med den totale mengden av jern i kroppen og kan i tillegg til ferritin brukes til vurdering av jernstatus.

Akuttfaseprotein

Ferritin er også et såkalt akuttfaseprotein og vil derfor øke ved alle akutte betennelser eller vevsskade. Betydningen av ferritinøkning i denne situasjonen er ikke så godt kjent. Ferritin lagres hovedsakelig i leveren når kroppen har overskudd av jern. Ved skade på levercellene vil ferritin slippes ut i sirkulasjonen og konsentrasjonen i blodet kan bli svært høy. Det er derfor vanskelig å bruke ferritin til bestemmelse av jernstatus når det foreligger en akuttfasereaksjon eller leverskade.

Hemosiderin er en annet lagringsform for jern som øker i makrofager etter gjentatte blodtransfusjoner. Jern kan ikke mobiliseres på samme måte fra denne lagringsformen som fra ferritin. Når det er mye nedslag av hemosiderin kalles tilstanden hemosiderose.

Struktur

Det er et kuleformet, hult molekyl med 24 subenheter med en molekylvekt på til sammen 450 kilodalton som kan binde opptil 4500 jernatomer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg