jernmangelanemi

Artikkelstart

Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi som særlig rammer kvinner i fertil alder. Yngre kvinner har større behov for jern enn menn på grunn av det ekstra tapet gjennom menstruasjonsblodet. Videre krever graviditet og amming økt tilførsel av jern. Barn og ungdom i vekst har stort jernbehov i forhold til energiinntaket og kan derfor være i en viss faresone.

Diagnose

Diagnosen jernmangel stilles ved hjelp av blodprøver. Påvisning av lavt serumjern i kombinasjon med lav metning av transportproteinet transferrin betyr jernmangel. En annen metode er indirekte måling av kroppens jernlager ved å bestemme nivået av ferritin i blodet. Ferritin består av et kuleformet proteinhylster (apoferritin) som kan binde jern, og som derved lagrer jern i kroppen. Noe av ferritinet «lekker» ut i blodet, og mengden av ferritin i blodet korrelerer godt med kroppens jernlagre. Verdier under 10 mikrogram (μg) i serum hos kvinner og 30 μg i serum hos menn kan oppfattes som tegn på jernmangel.

Jerntilførsel

Spørsmål om hvordan jerntilførselen best kan økes hos grupper som kan få for lite jern tilført gjennom kosten, er meget diskutert. Det er stor enighet om at det viktigste tiltak må være å motivere til et økt inntak av jernrike matvarer, først og fremst korn og sammalt mel. I Sverige blir siktet mel tilsatt jern, mens det i Norge bare er geitosten som er jernberiket. Jerntabletter til de som virkelig trenger ekstra tilskudd av jern, synes å være den beste løsningen i tillegg til et balansert normalt kosthold.

Forekomst

Norske undersøkelser tyder på at jernmangelanemi forekommer hos cirka én av tyve av yngre kvinner, hvilket er lavere enn for bare få tiår tilbake. Det er flere årsaker til den positive utviklingen, men den økte bruken av jerntabletter har nok størst betydning.

Jernmangelanemi er et langt alvorligere problem i utviklingsland enn i industriland, både når det gjelder forekomst og grad. En generell matmangel med lavt jerninnhold fører til en anemi som kan forverres av kronisk mage-/tarminfeksjoner og innvollsormer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg