Jern i hem
Sentralt i hem-ringen i hemoglobinet sitter et jernatom. Når dette foreligger i toverdig form (Fe2+) kan det binde oksygen, som derved kan fraktes fra lungene og ut i kroppen.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Jernmangelanemi er lavt nivå av hemoglobin i blodet på grunn av jernmangel.

Bakgrunn

Røde blodceller er fullpakket med hemoglobin. I hvert hemoglobin er det fire jernatomer, og det er til disse at oksygenet vi puster inn fra lufta binder seg. En voksen person har tre til fem gram jern i kroppen, og cirka 70 prosent av dette er bundet til hemoglobin i de røde blodcellene. Normalt sett skilles det ut svært lite jern fra kroppen, slik at det daglige behovet for tilskudd bare er ett til to milligram.

Forekomst

Jernmangelanemi kan forekomme i alle aldre, men er vanligst hos de minste barna, kvinner i fertil alder og de eldste. I disse gruppene forekommer det hos tre til ti prosent til enhver tid (prevalensen).

Årsaker

Man kan dele inn årsakene til jernmangel i tre: blødning, kosthold og redusert opptak hvorav blødning er den klart vanligste.

Blødning

I én liter blod er det cirka 500 milligram jern, så selv ved mindre blødninger vil man miste mer jern ut av kroppen enn man får i seg gjennom kosten. Blødning er vanligste årsak til jernmangelanemi hos voksne. Hos kvinner i fertil alder forekommer jernmangelanemi hos om lag tre prosent, og skyldes menstruasjonsblødning.

Hos andre voksne skyldes det oftest blødning fra magesekken eller tarmen. Magesår og tykktarmskreft er vanlige tilgrunnliggende sykdommer, men også småblødninger fra karnøster (angiodysplasier) eller på grunn av blodfortynnende medisiner er vanlig. Mørk eller svart avføring er et typisk tegn på blødning fra magesekken eller tarmene, men ofte blør man såpass lite at man ikke legger merke til det.

Kosthold

Hos voksne er dårlig kosthold en uvanlig årsak til jernmangelanemi fordi jernet resirkuleres i kroppen slik at man ikke mister vesentlige mengder jern bortsett fra ved blødning. Barn og gravide har derimot økt jernbehov, og hos dem kan jernmangel oppstå ved lavt inntak gjennom kosten.

Redusert opptak

Jern tas opp i tynntarmen. Flere typer tarmsykdommer kan gi nedsatt opptak av jern, med cøliaki som vanligste årsak. Optimalt opptak av jern er også avhengig av magesyre. Derfor vil betennelse i magesekken (gastritt) eller bruk av syrehemmende medisiner også kunne gi jernmangel.

Diagnose

Jernmangelanemi
Bildet til venstre viser jernmangelanemi. De røde cellene er bleke på grunn av lite hemoglobin i hver celle, og den sentrale oppklaringen utgjør derved mer enn en tredjedel av diameteren. Bildet til høyre viser normale røde celler.
Jernmangelanemi
Lisens: CC BY SA 3.0

Diagnosen stilles gjennom blodprøver hvor man måler total mengde hemoglobin (Hb), røde blodcellers volum og innhold av hemoglobin, hvor mye jern og jernlagringsprotein det er i blodserum og hvor stor jernbindingskapasiteten er. Ved å kombinere alle disse analysene vil man kunne stille diagnosen med høy grad av følsomhet (sensitivitet) og sikkerhet (spesifisitet).

Røde blodcellers volum og innhold av hemoglobin

Røde blodceller består nesten bare av hemoglobin, og det er mengden hemoglobin i de røde blodcellene som bestemmer volumet av dem. Volumet av de røde blodcellene måles med blodprøven MCV, «mean corpuscular volume», mens mengden hemoglobin i hver celle måles med MCH, «mean cellular hemoglobin». Ved jernmangel vil det bli laget mindre hemoglobin, og dette vil føre til små røde blodceller (lav MCV) med lav hemoglobinmengde i hver enkelt blodcelle (lav MCH).

Jernnivå i blodet

Nivået av jern i blodserum vil også være lavt. Blodets evne til å binde jern angis som jernbindingskapasiteten. Analysen heter TIBC («total iron binding capacity»), og bestemmes først og fremst av transferrin-nivået i blodet. Transferrin er det viktigste bærermolekylet til jern i blodet. Hvert transferrin kan binde to jernatomer. Ved jernmangel vil kroppen reagere med å lage mer transferrin for på den måten å kunne frakte mest mulig jern fra tarmen til beinmargen der de røde blodcellene blir produsert.

Ved jernmangel vil jernnivået i blodet som regel være under ti prosent av jernbindingskapasiteten (jern/TIBC x 100). Videre vil nivået av jernlagringsproteinet ferritin i serum være lavt.

Oppsummert vil blodprøvene vise følgende ved jernmangelanemi: Lav hemoglobin, lav MCV og MCH, lav ferritin, lav mengde jern i blodserum (S-Fe) og høy TIBC.

Andre årsaker til jernmangel

Det kan av og til være vanskelig å skille jernmangel fra lav hemoglobin på grunn av langvarig betennelse (såkalt sekundær anemi eller kronisk sykdomsanemi). Ved betennelse vil man ikke kunne stole på at ferritin-verdien gjenspeiler jernlageret fordi den oftest blir falskt forhøyet (ferritin er et såkalt akuttfaseprotein). Prøven som skiller best er TIBC, den blir lav ved betennelse og høy ved jernmangelanemi.

Symptomer

Anemi fører til at mindre oksygen fraktes i blodet. Dette kan gi symptomer som slapphet, svimmelhet og tung pust ved anstrengelser. Hjertet vil prøve å kompensere ved å pumpe mer blod ut i kroppen og dette kan gi hurtig puls, hjertebank og pulserende øresus. Håndflatene og slimhinnene vil bli bleke, og man kan fryse på hender og føtter.

Men ved jernmangelanemi faller hemoglobinnivået så langsomt at kroppen vil venne seg til det. Det hender at man ikke oppdager jernmangelanemi før hemoglobinnivået kommer helt ned på tre gram per desiliter (nedre normalområde er 11,7 for kvinner og 13,4 for menn). Denne tilvenningen er grunnen til at jernmangelanemi ofte oppdages tilfeldig.

Behandling

I behandling av jernmangelanemi bør man først og fremst forsøke å finne årsaken til jernmangelen. For noen kan det bety utredning med undersøkelse av blod i avføringen. Det kan også være relevant å gjennomføre gastroskopi eller koloskopi for å se etter blødninger eller sykdommer i tarmen. Om man finner en underliggende årsak bør denne behandles.

Jernmangelanemi kan effektivt behandles med jerntilskudd i form av tabletter eller mikstur. Vanlige bivirkninger er magesmerter, treg eller løs avføring og kvalme. Jernopptaket kan også bedres med samtidig inntak av sitrusfrukter, for eksempel appelsinjus.

Intravenøst jern kan gis ved tarmsykdom der opptaket er redusert, eller ved uttalte bivirkninger av jerntabletter eller jernmikstur. Man kan da gi behandling én til to ganger i året med infusjon over noen timer. Behandlingen gjøres under overvåking på grunn av faren for alvorlige allergiske reaksjoner.

Jerntilskuddet Hemo Jern har mindre bivirkninger enn de øvrige jernpreparatene, men inneholder for lite jern til at det kan brukes til å behandle jernmangelanemi, og brukes mest for å forebygge jernmangel.

Et rikt kosthold vil også hjelpe ved jernmangelanemi. Jern finnes i en rekke matvarer som lever/leverpostei, rødt kjøtt, brød/kornprodukter, egg og grønne bladgrønnsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg