Jernfarget beinmargsutstryk
Jernet sees som blå korn inne i forstadiene til de røde cellene i beinmargen. Her hos en pasient med sideroblastanemi.
Jernfarget beinmargsutstryk
Lisens: CC BY SA 3.0

Hemosiderin er en form for jernavleiring i en celle. Jernavleiring vil si at jern hoper seg opp.

Faktaboks

Uttale
hemosiderˈin
Etymologi
av gresk haima, ‘blod’, og sideros, ‘jern’

Dannelse

Når det oppstår blødning i et vev, vil en type hvit blodcelle kalt makrofager komme til for å bryte ned og fjerne blodet. Jernet fra hemoglobinet i de røde blodcellene blir da avleiret som hemosiderin. Hemosiderin består av jern og nedbrutt (denaturert) ferritin. Hemosiderin er et tungt løselig i vann og derfor forblir det inni cellen.

Jern kan fort binde seg til og reagere med andre molekyler i kroppen, noe som kan skade kroppens vev. Jern pakkes derfor normalt sett inn i ferritin inni cellene. Ferritin er en proteinkappe eller et kuleformet skall der jernet holdes i sentrum. Ferritin er vannløselig og jernet i ferritin kan raskt mobiliseres.

Jernet i hemosiderin derimot er mye vanskeligere for kroppen å nyttiggjøre seg, og i motsetning til ferritin er hemosiderin lite vannløselig og har tendens til å klumpe seg sammen.

Konsekvenser

Økt jerninnhold i kroppen kan føre til hemosiderinavleiringer i mange vev, som igjen kan gi organsvikt. Eksempler på dette er hjertesvikt og skrumplever (levercirrhose) ved jernavleiring i henholdvis hjerte og lever.

Slik jernavleiringssykdom er sjeldent, men kan av og til sees ved hemokromatose, samt hos pasienter som har fått mange blodoverføringer (via jernet i det tilførte hemoglobinet i de røde cellene).

Man kan spesialfarge vevsprøver for jern med prøyssisk blått (berlinerblått) slik at det blir synlig i lysmikroskop. Se histologiske fargemetoder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg