trinnpris

Artikkelstart

Trinnpris er den reduserte prisen et legemiddel selges for etter at legemiddelet har mistet sin patentbeskyttelse. Trinnprissystemet ble innført i Norge i 2005, og ordningen ble innført for å redusere kostnader på legemidler for pasient og folketrygd.

For at et legemiddel skal få trinnpris er det to krav som må oppfylles. Patenttiden for det originale legemidlet må være utløpt og minimum én annen produsent må ha kommet med et tilsvarende produkt, såkalte generika. I tillegg må legemiddelet være oppført på byttelisten av legemidler som er vurdert som medisinsk likeverdige. Byttelisten er utarbeidet av Statens legemiddelverk.

Patenttiden for legemidler er som oftest 20 år. Fra søknad om patent til patentet er utløpt kan ikke andre produsenter selge likeverdige preparater på markedet.

Trinnprismodellen

Trinnpris blir fastsatt ut ifra apotekets maksimale innkjøpspris på det original legemiddelet. Prisene kuttes i to eller tre trinn. I første kuttet i pris skjer når et legemiddel med tilsvarende virkestoff i samme styrke og administrasjonsform (generika) oppføres på byttelisten. Det andre priskuttet skjer etter seks måneder og det tredje kuttet skjer tidligst etter tolv måneder.

Hvor mye prisene reduseres i hvert trinn er avhengig av om originallegemidlets omsetning var over eller under 100 millioner kroner de siste tolv månedene før det første generiske legemidlet kom på markedet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg