Trinnpris er den reduserte prisen et legemiddel selges for etter at originallegemiddelet har mistet sin patentbeskyttelse og fått konkurranse fra likeverdige legemidler. Trinnprissystemet ble innført i Norge i 2005, og ordningen ble innført for å redusere kostnader på legemidler for pasient og folketrygd.

For at et legemiddel skal få trinnpris er det to krav som må oppfylles. Patenttiden for det originale legemidlet må være utløpt og minimum én annen produsent må ha kommet med et tilsvarende produkt, såkalte generika og biotilsvarende legemidler. I tillegg må legemiddelet være oppført på byttelisten av legemidler som er vurdert som medisinsk likeverdige. Byttelisten er utarbeidet av Statens legemiddelverk.

Patenttiden for legemidler er som oftest 20 år. Fra søknad om patent til patentet er utløpt kan ikke andre produsenter selge likeverdige preparater på markedet.

Trinnprismodellen

Trinnpris blir fastsatt av Statens legemiddelverk ut ifra apotekets maksimale innkjøpspris på det originale legemiddelet. Prisene kuttes i to eller tre trinn, og kuttsatsene for syntetiske og biologiske legemidler er forskjellige.

Hvor mye prisene reduseres i hvert trinn er avhengig av om originallegemidlets omsetning var over eller under 100 millioner kroner de siste tolv månedene før det første generiske legemidlet kom på markedet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev F S

Hei.

Trinnprismodellen er endret. For syntetiske legemidler kuttes det i ett til to trinn. For biologiske legemidler kuttes det i to til tre trinn.

Les mer her:
https://legemiddelverket.no/offentlig-finansiering/trinnpris

svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentaren, vi ser på dette. Hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg