Generisk bytte er å bytte fra et originalpreparat til et rimeligere, likeverdig legemiddel. Likeverdige legemidler har samme virkestoff i samme mengde, men hjelpestoffene som bidrar til form og farge kan variere. Legemidler som kan byttes generisk kalles generika.

Produksjons- og kvalitetskravene for generiske legemidler er de samme som stilles for originalpreparatene. Det er Statens Llegemiddelverk som står for godkjenning av de generiske legemidlene i Norge. Ordningen med generisk bytte gjennom bytteordningen gjør at både statens og pasientens legemiddelutgifter reduseres.

Bakgrunn

Originalpreparatet er det første godkjente legemidlet med en dokumentert medisinsk virkning som kommer på markedet etter mange år med forskning. Produsentene av originalpreparatet får et monopol på legemiddelmarkedet gjennom sitt patent for å tjene inn det de har lagt inn i forskningen. Patentet på originalpreparatet varer i de fleste tilfeller 10 år før den kjemiske strukturen for virkestoffet i originalpreparatet gjøres allment kjent. Da kommer konkurrerende produsenter på markedet. Forskningskostnadene for produsentene av de generiske legemidlene er minimert fordi de allerede har kunnskap om virkestoffet, og det kan dermed settes en lavere legemiddelpris.

Byttelisten

Byttelisten er en liste over byttbare legemidler i apotek. Byttbare legemidler vil si originale legemidler som trygt kan byttes til generiske legemidler. Apotekpersonalet skal tilby det rimeligste alternativet når det finnes, men det er legemiddelbrukeren som velger om den vil bytte eller beholde det originale legemidlet. Noen få legemidler til spesielt sårbare pasienter og legemidler med smalt terapeutisk vindu kan ikke byttes i apotek. Disse har merknad begrenset bytte.

Reservasjon mot generisk bytte

Hvis en pasient reserverer seg mot generisk bytte må pasienten selv dekke mellomlegget mellom trinnpris og apotekets utsalgspris. Dersom en rekvirent merker av på resepten at de reserverer seg mot generisk bytte, dekker folketrygden prisen på legemiddelet tilsvarende apotekets utsalgspris. Pasienten må dermed ikke dekke mellomlegget selv om de får utlevert legemiddelet med høyest pris.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg