værsyke

Værsyke er en folkelig betegnelse på det at noen mennesker reagerer på værforandring. Symptomer kan utløses av fuktighet, temperaturforandringer, lufttrykk, skyer, vind og sol. Tilstanden skilles fra sesongbetingede plager (for eksempel vinterdepresjon) og fra sykdommer i spesielle klima (blant annet tropesykdommer).

Personer med værsyke føler stivhet og smerter i muskler og ledd, konsentrasjonsvansker, glemsomhet, tretthet, depresjon og angst. Dette rammer kvinner oftere enn menn. En spesiell variant er revmatikeres og migrenepasienters tendens til å få smerter ved værforandringer.

Det er gjort forskning som viser økt smerte ved leddgikt (revmatoid artritt) når luftfuktigheten er høy. Studier viser også at personer med leddgikt og ved fibromyalgi har best nytte av rehabilitering i varmt klima. Endringer i temperatur og lufttrykk har likevel ikke vist å påvirke revmatisk smerte, og bruk av klimatiserte rom og egnede klær virker beskyttende. Værsyke omfatter imidlertid også fenomener som ikke er godt undersøkt og enkeltindivider reagerer ulikt, noe studiene ikke fanger opp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg