Vagotomi er kirurgisk deling av hele eller deler av den 10. hjernenerve, vagusnerven.

Faktaboks

Uttale
vagotomˈi
Etymologi
av vagus og gresk temnein, ‘skjære’

Indikasjoner

Vagotomi var tidligere en relativt vanlig kirugisk behandling ved kroniske magesår, men gjøres ikke lenger. Prosedyren hemmer produksjonen av saltsyre i magesekken, men gav ofte bivirkninger med apetittforstyrrelse, vitaminmangel (B12) og forstyrrelser i tømming av magesekken (dumping syndom). Etter utviklingen av effektive magesyrehemmende medikamenter og oppdagelsen av magesårbakterien helicobacter pylori som kan behandles med antibiotika er kirurgisk behandling av kroniske magesår ikke lenger vanlig.

Trunkal vagotomi vil si kutting av hele 10. hjernenerve, typisk omkring 4 cm før overgangen mellom spiserør og magesekk. Inngrepet ble ofte kombinert med å fjerne nederste del av magesekken, antrum

Selektiv vagotomi og høyselektiv vagotomi går ut på å spare enkelte grener av vagus for å redusere risko for bivirkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg