Årsaken til magesår var tidligere antatt å være stress eller inntak av sterk krydret mat, men da de australske forskerne John Robin Warren og Barry James Marshall i 1982 isolerte H. pylori i prøver fra magen, foreslo de at denne bakterien var årsaken til sykdommene. Teorien deres fikk mye motstand fordi ingen trodde at bakterier kunne leve og vokse under de ekstremt sure forholdene som er i magen (pH 1-2). Warren testet imidlertid hypotesen de hadde framsatt ved å drikke en tett kultur H. pylori, og i løpet av fem dager fikk han symptomer på magesår, som deretter ble kurert med antibiotika.
Dette risikable forsøket førte til en meget viktig oppdagelse; ikke bare var det oppdaget en ny bakterie, men det ble vist med sikkerhet at magesår kan kureres med antibiotika. I 2005 ble Warren og Marshall belønnet med Nobelprisen i medisin og fysiologi for sin oppdagelse.
Det er vist at over 80 prosent av alle tilfeller av magesår og gastritt er forårsaket av denne bakterien. Når den vokser, skiller den ut skadelige toksiner og andre forbindelser. Toksinene ødelegger cellene og vevet omkring bakteriekolonien og forårsaker dermed sår. Andre forbindelser som bakteriene skiller ut påvirker vertscellene i nærheten til å vokse ukontrollert og kan dermed muligens gi opphav til magekreft. Dette er vist i forsøk med ørkenrotter.
I et verdensomspennende forsøk der isolater av H pylori ble undersøkt, viste de seg at bakterien er svært variabel genetisk, og at mange av oss har vår egen genetiske variant. Når de ulike globale variantene ble undersøkt, med tanke på evolusjon og opprinnelse, viste det seg at de sammenfalt med migrasjonen av Homo sapiens fra Afrika for 100 000 år siden. Det betyr at denne bakterien må ha vært med menneskene i hele denne tiden. Resultatene fra de ulike verdensdelene stemmer overens med tilsvarende analyser av mitokondrie DNA.
Kommentarer (1)
skrev Inge Lindseth
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.