Helicobacter pylori

Artikkelstart

Helicobacter pylori er en gramnegativ, spiralformet bakterie som lever på overflaten av slimhinnen i magesekken og øvre del av tynntarmen. Bakterien lever mellom foldene til cellene som produserer magesyre, men klarer seg godt i dette sure miljøet fordi den nøytraliserer magesyren ved hjelp av enzymet urease. Bakterien vokser langsomt og krever en spesiell mikroaerob atmosfære for å vokse. Den ble påvist ved mikroskopi for over 50 år siden, men ble første gang dyrket i 1983.

Faktaboks

Uttale
helicobˈacter pˈylori

Utbredelse

Denne bakterien koloniserer store deler av befolkningen, rundt 30–40 prosent i Norge er bærere. Forekomsten av Helicobacter pylori er høyest i befolkningsgrupper med lav sosioøkonomisk status.

Bakterien er ikke nødvendigvis farlig for mennesker, men de har vansker med å kvitte seg med den der den lever tett inntil cellene. Bakterien utløser en kraftig irritasjon dypt i slimhinnen fordi den aktiverer immunsystemet som starter en betennelse. Dette kan hos disponerte individer føre til gastritt (magekatarr) og sår i tolvfingertarmen (ulcus duodeni) og magesår (ulcus ventriculi). De fleste bærere av Helicobacter pylori har allikevel ingen merkbare symptomer.

Tilstedeværelse av Helicobacter pylori er også en risikofaktor for utvikling av kreft i magesekken.

Diagnose

For å påvise Helicobacter pylori gjør man en gastroskopi for å ta en vevsprøve (biopsi) som dyrkes.

Ved tegn til magesår kan man også påvise aktivitet av enzymet urease fra Helicobacter pylori ved en «pusteprøve». Pasienten inntar da en liten mengde radioaktivt urea, som ved tilstedeværelse av Helicobacter pylori nedbrytes av enzymet urease i magesekken. Det radioaktivt merkede sluttproduktet, karbondioksid, fraktes til lungene og kan påvises ved utpusting etter få minutter.

Behandling

På grunn av sammenhengen mellom Helicobacter pylori og magekatarr og magesår behandles disse sykdommene i dag med antibiotika (amoxicillin, metronidazol og vismut, eventuelt klaritromycin) kombinert med syrehemmende legemidler. Behandlingen har vanligvis god effekt, med en viss sannsynlighet for at infeksjonen og plagene gjenoppstår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Inge Lindseth

Det bør forklares hvorfor syrehemmende medikamenter brukes.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg