vannkopper

Artikkelstart

Vannkopper er en akutt virusinfeksjon forårsaket av herpesviruset Varicella zoster og ledsaget av et karakteristisk utslett med blemmer.

Faktaboks

Også kjent som
varicella

Utbredelse

Fordi sykdommen er svært smittsom, opptrer den som epidemier med få års mellomrom i barnehager og i de første klassene i grunnskolen. Siden smitten gir livsvarig immunitet, forekommer vannkopper meget sjelden hos voksne, men voksne som tidligere ikke har vært infisert, kan utvikle sykdommen.

Fordi fosteret får antistoffer fra moren, betraktes spedbarn som immune mot sykdommen inntil de er tre til fire måneder gamle.

Sykdomsutvikling

Smitten overføres ved dråpesmitte eller ved direkte hudkontakt. Sykdommen bryter ut 12–16 dager etter at man er blitt smittet. Forut for sykdomsutbruddet kan det ha vært lettere forkjølelsesymptomer i et par dager.

Utslettet består av 1–2 mm store, røde flekker, og det er sterkt kløende.

Flekkene blir i løpet av få timer til papler (se papel) eller knopper, og deretter til blærer med en vannklar væske, som etter hvert blir pussaktig. Blærene flyter ikke sammen, men tørker i løpet av noen dager inn til mørkebrune skorper som er omgitt av en svakt rød rand. Skorpene faller av uten å etterlate arr, dersom de ikke blir infisert ved kloring.

Det er typisk at det kommer to til tre utbrudd fordelt over noen dager, slik at det finnes røde flekker, papler, blærer og skorper samtidig.

Som regel begynner utslettet i ansiktet og sprer seg til hodebunnen, kroppen og lemmene. Ofte bryter sykdommen også ut på slimhinnene i munnhulen, svelget og kjønnsorganene. Sykdommen ledsages sjelden av høy feber. I de fleste tilfellene blir det dannet bare én eller noen få blærer, og allmenntilstanden er som regel upåvirket.

Pasienten betraktes som smittefarlig helt til den siste blæren er tørket inn.

Behandling

Hos barn og voksne med nedsatt immunforsvar kan infeksjonen få et voldsomt forløp, til og med med døden til følge. Dette kan sees hos personer som har medfødt mangel i immunforsvaret, eller som behandles med legemidler som gir nedsatt resistens, for eksempel cellegift eller steroider. Utsettes en person med nedsatt immunforsvar for smitte, er det viktig å få gitt et antistoff mot vannkopper innen tre døgn, da det ofte kan forhindre sykdommen. Aciclovir er tatt i bruk som et effektivt legemiddel.

Komplikasjoner

Komplikasjoner i form av lunge- og hjernehinnebetennelse kan forekomme, men er sjeldne hos barn.

Virus kan forbli i organismen og forårsake helvetesild senere. Den første infeksjonen kan også forårsake helvetesild, men dette er sjelden hos barn og ungdom.

Forebygging

I de senere år er det utviklet en effektiv vaksine mot vannkopper. I Norge har den kun vært brukt til pasienter med nedsatt immunforsvar, mens man i USA nå vaksinerer alle barn mot vannkopper. Det foregår for tiden en diskusjon i samtlige europeiske land om man skal innføre vaksinen i vaksinasjonsprogrammet. I Norge har man foreløpig stilt seg avventende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg