Barn med typisk vannkoppeutslett.
/Shutterstock.
.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Vannkopper er en akutt virusinfeksjon forårsaket av herpesviruset Varicella zoster og ledsaget av et karakteristisk utslett med blemmer.

Faktaboks

Også kjent som
varicella

Utbredelse

Fordi sykdommen er svært smittsom, opptrer den som epidemier med få års mellomrom i barnehager og i barneskolen. Siden infeksjonen gir livsvarig immunitet, forekommer vannkopper sjelden hos voksne, men voksne som tidligere ikke har vært infisert, kan utvikle sykdommen.

Fordi fosteret får antistoffer fra moren, betraktes spedbarn som immune mot sykdommen inntil de er tre til fire måneder gamle.

Sykdomsutvikling

Smitten overføres ved dråpesmitte eller ved direkte hudkontakt. Sykdommen bryter ut to til tre uker etter at man har blitt smittet. Før sykdomsutbruddet kan det ha vært lettere forkjølelsessymptomer i et par dager.

Utslettet består av én til to millimeter store, røde flekker som er sterkt kløende. Flekkene blir i løpet av få timer til papler eller knopper, og deretter til blærer med en vannklar væske, som etter hvert blir pussaktig. Blærene flyter ikke sammen, men tørker i løpet av noen dager inn til mørkebrune skorper som er omgitt av en svakt rød rand. Skorpene faller av uten å etterlate arr, dersom de ikke blir infisert ved kloring.

Det er typisk at det kommer to til tre utbrudd fordelt over noen dager, slik at det finnes røde flekker, papler, blærer og skorper samtidig.

Som regel begynner utslettet i ansiktet og sprer seg til hodebunnen, kroppen, armer og ben. Det kan også finnes forandringer på slimhinnene i munnhulen, svelget og kjønnsorganene. Feber er vanlig ved vannkoppeinfeksjon, men oftest ikke høy feber. I de fleste tilfellene blir det dannet bare én eller noen få blærer, og allmenntilstanden er som regel upåvirket.

Pasienten betraktes som smittefarlig helt til den siste blæren er tørket inn.

Behandling

Behandling er som regel unødvendig, eventuelt kun symptomatisk, rettet mot å dempe kløe og senke feber.

Hos barn og voksne med nedsatt immunforsvar kan infeksjonen få et alvorlig forløp. Dette kan sees hos personer som har medfødt mangel i immunforsvaret, eller som behandles med legemidler som gir nedsatt immunforsvar, for eksempel cellegift eller steroider.

Aciklovir er tatt i bruk som et effektivt legemiddel. Utsettes en person med nedsatt immunforsvar for smitte, er det viktig å starte med aciklovir eller å gi et antistoff mot vannkopper, da det ofte kan forhindre sykdommen.

Forebygging

I de senere år er det utviklet en effektiv vaksine mot vannkopper. I Norge gis den bare til pasienter med nedsatt immunforsvar, mens man i USA og en del andre land vaksinerer alle barn mot vannkopper.

Komplikasjoner

Komplikasjoner i form av lungebetennelse og hjernehinnebetennelse kan forekomme, men er sjeldne hos barn.

Virus kan forbli i kroppen og forårsake helvetesild senere. Den første infeksjonen kan også forårsake helvetesild, men dette er sjelden hos barn og ungdom.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg