herpes

Artikkelstart

Herpes, sykdommer fremkalt av herpesvirus, Herpesviridae, en familie av virus som ligner hverandre i form og struktur og delvis i de sykdomsbildene de fremkaller.

Herpes simplex

Herpes simplex type 1
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Herpes simplexvirus fremkaller utbrudd av små væskefylte blærer på hud eller slimhinner, som flyter sammen og danner overfladiske sår, «forkjølelsessår». Det finnes to typer, type 1 og type 2, som har ulike overflateantigener og gir dannelse av ulike antistoffer. Immunitet mot type 1 beskytter ikke mot type 2, og omvendt.

Herpes simplex type 1 virus

Angriper nesten alle mennesker, oftest i 6 til 18 måneders alder, ofte uten at tydelig sykdom opptrer. Men hos noen opptrer det utbrudd i munnen, på leppene eller på øyets hornhinne. Smittede vil bære virus i nerveknuter i hode/halsregionen resten av livet. Forkjølelsessår oppstår hvis virus aktiveres og vandrer i nervefibrene ut til huden. Hos disse individene kommer det senere en rekke nye utbrudd på det samme sted som forrige gang, ofte etter tilfeldige foranledninger: forkjølelse, solforbrenning, avkjøling, menstruasjon, stress osv., som forstyrrer likevekten i den latente infeksjonen og fører til reaktivering av viruset. Noen er plaget av hyppige utbrudd av slike sår.

Herpes simplex type 2 virus

Er mindre utbredt, utbruddene ofte lokalisert til kjønnsorganenes hud og slimhinner, og smitteoverføringen skjer oftest seksuelt i voksen alder. Av og til kan barn som fødes mens moren har herpes, bli smittet under fødselen. Type 2 virus har den samme tendens til å sette opp latente infeksjoner i de nervegangliene som svarer til det rammede hudområdet. Sykdommen viser seg som utbrudd av smertefulle små blemmer, som tørker inn etter 1–3 uker. Mange har gjentatte utbrudd, ofte flere ganger i året. Utbruddene kan være svært plagsomme på grunn av smertene, og dessuten problematiske fordi sykdommen er smittefarlig ved seksuell omgang. Med tiden vil tendensen til utbrudd gjerne avta.

Herpesutbrudd kan behandles effektivt med medikamenter, men behandlingen er bare virksom mot det aktuelle utbruddet; virus forsvinner ikke fra kroppen. Personer som har hyppige utbrudd, kan ha nytte av kontinuerlig behandling for å forebygge utbrudd.

Det er vist at det er en overhyppighet av livmorhalskreft hos kvinner som har type 2 herpes.

Andre herpesvirus

Vannkoppevirus, varicella-zostervirus, er en annen svært utbredt art av Herpesviridae, særlig hos barn. Dette viruset fremkaller også væskefylte blærer i huden, se vannkopper. Etter sykdommen er de fleste immune for livet. Men hos noen kan det senere (ofte etter en eller annen utløsende årsak) opptre en reaktivering av et latent virus som har holdt til i et nerveganglion, og det kommer et nytt utbrudd av blærer i det hudområdet som svarer til gangliet, men nå i form av zoster (herpes zoster, helvetesild), f.eks. i den ene tinningen eller i et belte rundt den ene side av brystet.Cytomegalovirus og Epstein–Barr virus, årsaken til infeksiøs mononukleose, «kyssesyken», hører også til Herpesviridae.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg