Foto av lepper med sår og blemmer på.
Av /Shutterstock.

Herpes er sykdommer fremkalt av herpesvirus (Herpesviridae). Herpesvirusene er en familie virus som ligner hverandre i form og struktur og delvis i de sykdomsbildene de fremkaller.

Herpes simplex

HSV1
Herpes simplex type 1
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Herpes simplexvirus fremkaller utbrudd av små væskefylte blærer på huden eller slimhinnene som flyter sammen og danner overfladiske sår, «forkjølelsessår». Det finnes to typer som har ulike overflateantigener og gir dannelse av ulike antistoffer. Immunitet mot type 1 beskytter ikke mot type 2 og omvendt.

Herpes simplex type 1

Dette viruset angriper nesten alle mennesker, oftest i 6 til 18 måneders alder, ofte uten at noen tydelig sykdom opptrer. Hos noen opptrer det imidlertid utbrudd i munnen, på leppene eller på øyets hornhinne.

Smittede vil bære virus i nerveknuter i hode-/halsregionen resten av livet. Forkjølelsessår oppstår hvis virus aktiveres og vandrer i nervefibrene ut til huden. Hos disse individene kommer det senere en rekke nye utbrudd på det samme sted som forrige gang, ofte etter tilfeldige foranledninger: forkjølelse, solforbrenning, avkjøling, menstruasjon, stress og så videre. Disse foranledningene forstyrrer likevekten i den latente infeksjonen og fører til reaktivering av viruset. Noen er plaget av hyppige utbrudd av slike sår.

Herpes simplex type 2

Dette viruset er mindre utbredt. Utbruddene er ofte lokalisert til kjønnsorganenes hud og slimhinner, og smitteoverføringen skjer oftest seksuelt i voksen alder. Av og til kan barn som fødes mens moren har herpes, bli smittet under fødselen.

Type 2-virus har den samme tendensen til å sette opp latente infeksjoner i de nerveknutene som svarer til det rammede hudområdet. Sykdommen viser seg som utbrudd av smertefulle små blemmer, som tørker inn etter 1–3 uker. Mange har gjentatte utbrudd, ofte flere ganger i året. Utbruddene kan være svært plagsomme på grunn av smertene, og dessuten problematiske fordi sykdommen er smittefarlig ved seksuell omgang. Med tiden avtar gjerne tendensen til utbrudd.

Herpesutbrudd kan behandles effektivt med medikamenter, men behandlingen er bare virksom mot det aktuelle utbruddet. Det vil si at viruset forsvinner ikke fra kroppen. Personer som har hyppige utbrudd, kan ha nytte av kontinuerlig behandling for å forebygge utbrudd.

Det er vist at det er en overhyppighet av livmorhalskreft hos kvinner som har type 2-herpes.

Varicella-zostervirus

Varicella-zostervirus er en annen svært utbredt art av herpesvirusene, særlig hos barn. Dette viruset gir vannkopper og fremkaller også væskefylte blærer i huden. Viruset kalles derfor også ofte vannkoppevirus. Etter sykdommen er de fleste immune for livet, men hos noen kan det senere (ofte etter en eller annen utløsende årsak) opptre en reaktivering av et latent virus som har holdt til i en nerveknute. Da kommer det et nytt utbrudd av blærer i det hudområdet som svarer til nerveknuten, men nå i form av helvetesild (herpes zoster). Helvetesild er alltid bare på den ene siden av kroppen, for eksempel i den ene tinningen eller i et belte rundt den ene side av brystet.

Cytomegalovirus og Epstein-Barr virus

Cytomegalovirus og Epstein–Barr virus, årsaken til kyssesyke, hører også til Herpesviridae.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg