Vibrasjonsskader, helseskade som følge av vibrasjon (risting) som overføres til enten hele eller deler av kroppen. Virkningene på kroppen er blant annet avhengig av hvor store og hvor raske bevegelsene er, og av hvilke deler av kroppen som settes i bevegelse. Det er vanskelig å fastsette klare grenser for skadelig vibrasjon, men ubehagsfølelse er i alle fall et varsel om uheldig virkning på kroppen.

Helkroppsvibrasjon, for eksempel fra gulvet i et maskinrom eller fra førersetet i tunge anleggskjøretøy, kan gi ubehag, «reisesyke» og tretthet. Fordi vibrasjonene forplanter seg til ryggsøylen, kan langvarig påvirkning føre til ryggskade. Muskelsmerter og muskeltretthet kan være en følge av at man hele tiden forsøker å «holde igjen» mot ristingen. Mange som er utsatt for helkroppsvibrasjon, er plaget av fordøyelsesbesvær. Dette kan skyldes at de indre organene settes i bevegelse. For gravide kvinner kan helkroppsvibrasjon trolig øke risikoen for spontanabort.

Lokal vibrasjon er først og fremst et problem for dem som arbeider med vibrerende håndverktøy, som drill, motorsag eller trykkluftbor. Skadene oppstår der vibrasjonene overføres til kroppen, vanligvis gjennom hånd og arm.

Såkalte likfingrer skyldes forstyrrelser i blodtilførselen. Fingrene blir hvite, kalde og dovner bort. Anfallet utløses lettest i kulde og kan være svært smertefullt. Arbeid i kulde og fuktighet øker trolig risikoen for å utvikle likfingrer. En sjelden gang kan den manglende blodtilførselen til fingrene føre til koldbrann. Det samme sykdomsbildet kan også forekomme uten vibrasjonsskade (Raynauds fenomen).

Lokal vibrasjon kan også føre til slitasjeskader i leddene, vanligvis i håndleddet, men også i albue og skulder (artrose).

Skader på grunn av lokal vibrasjon er svært vanlige i visse yrkesgrupper. Blant skogsarbeidere som bruker motorsag, har mer enn halvparten av undersøkte grupper hatt slike skader.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.