Øye.

Øye. Illustrasjonen viser høyre øye gjennomskåret, sett ovenfra, og med de enkelte lag skilt fra hverandre.

Av /KF-arkiv ※.

Vitrektomi er kirurgisk fjerning av øyets glasslegeme (corpus vitreum). Man gjør inngrepet blant annet i tilfeller hvor blødninger eller bindevevsinnvekst i glasslegemet har gjort det ugjennomsiktig, for eksempel ved diabetisk øyesykdom (diabetisk retinopati), eller hvor forandringer i glasslegemet forårsaker komplikasjoner på netthinnen, for eksempel netthinneløsning, makulahull, epiretinal membran eller diabetisk retinopati.

Faktaboks

Uttale
vitrektomˈi
Etymologi
av latin vitreus, ‘glass’, her altså glasslegemet, og gresk ektome, ‘utskjæring’

Utførelse

Operasjonen blir gjort med lokalbedøvelse eller i generell anestesi (narkose) og tar vanligvis 30–60 minutter. Øyekirurgen utfører operasjonen ved hjelp av tre tynne instrumenter som føres gjennom forskjellige steder i øyeveggen. Gjennom hovedinstrumentet suges og klippes glasslegemet ut og erstattes med en væske via et spesialrør. Det tredje instrumentet er en lyskilde. Det videre forløpet av operasjonen avhenger av hvilken tilstand som behandles. I mange tilfeller fylles øyet med en utvidende gass som forsvinner gradvis i løpet av 2–3 uker. I denne perioden er det viktig at pasienten ikke flyr, dykker eller forflytter seg raskt til steder som ligger høyere enn 800–100 meter over havet, da gassen i så fall vil utvide seg og gi høyt trykk i øyet. Dette vil i sin tur gi kraftige øyesmerter og kunne gi varig skade på synet.

Prognose

Det vil ofte være en del oppslemmet blod inne i øyet de første ukene etter operasjonen, slik at synet uansett er svekket i denne tiden. Øyet vil også være rødt og føles ubehagelig i avtagende grad de første ukene etter operasjonen. Risikoen for komplikasjoner og prognosen er i stor grad avhengig av hvilken tilstand som behandles. Generelt er det blant annet risiko for netthinneløsning og infeksjoner som infeksjon i øyets indre (endoftalmitt). De aller fleste vil utvikle grå stær i løpet av få år, hvis de ikke allerede er operert for dette. Av denne grunn hender det at man opererer for dette i samme seanse som vitrektomien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg