makulahull

Makulahull
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Snittbilde ("optical coherence tomography") av normal makula
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Snittbilde av makula med hull
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Makulahull er en øyesykdom hvor man har fått et hull midt i netthinnens skarpsynsområde (den gule flekken, latin macula lutea). Dette hullet forårsakes vanligvis av drag fra det overliggende glasslegemet. Symptomene er nedsatt skarpsyn og behandlingen er eventuelt å lukke hullet med kirurgi.

Faktaboks

også kjent som:
maculahull

Årsaker

Selve hullet oppstår trolig på grunn av aldersforandringer i glasslegemet og dets kontakt med netthinnen. Mer sjelden oppstår hullet på grunn av annen netthinnesykdom eller skade. Utover dette er årsaken som regel ukjent. De fleste pasientene med makulahull er over 60 år. Kvinner rammes omtrent dobbelt så ofte som menn.

Symptomer

Pasienten vil i tidlig fase kunne ha merket nedsatt syn, til dels i form av billedforvrengning, for eksempel ved at rette linjer oppfattes som bølgede. Etter hvert som hullet utvikler seg, vil det ganske raskt oppstå en mørk flekk som ikke flytter på seg, sentralt i synsfeltet for det rammede øyet. Pasienten kan med dette øyet typisk kun se den øverste linjen på synstavlen hos øyelege eller optiker, det vil si at skarpsynet er svekket. Tilstanden er vanligvis ensidig.

Behandling og prognose

Behandlingen behandles med vitrektomi, det vil si en operasjon der glasslegemet og en tynn membran (membrana limitans interna) mellom glasslegemet og netthinnen fjernes. Etter fjerningen blir det satt inn en utvidende (ekspanderende) gass inn i øyet for å skyve netthinnen på plass. En slik operasjon vil føre til at hullet lukkes i mer enn ni av ti tilfeller, og vanligvis føre til en bedring av synet, men som regel ikke til samme nivå som man hadde før tilstanden oppsto.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg