makulahull

Bildet viser en liten del av netthinnen. Det gule området til høyre i bildet er synsnerven. Til venstre for denne peker en pil på et makulahull. Makulahull er en øyesykdom hvor man har fått et hull midt i netthinnens skarpsynsområde (den gule flekken).
Makulahull
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Bildet viser et snitt av netthinnen. Øverst i bildet er inn mot glasslegemet. Nedbukingen midt i bildet kalles den gule flekken eller makula (av latin macula lutea). Det er i dette området at vi synet vårt er skarpest, og det kalles derfor også skarpsynsområdet. I dette bildet er makula intakt.
Snittbilde av normal makula tatt med teknikken optical coherence tomography (OCT).
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Bildet viser et snittbilde av netthinnen. I midten av bildet er det vanligvis en nedbuking av netthinnen. I dette tilfellet er det et makulahull.
Snittbilde av makula med hull
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Makulahull er en øyesykdom hvor man har fått et hull midt i netthinnens skarpsynsområde (den gule flekken, latin macula lutea). Dette hullet forårsakes vanligvis av drag fra det overliggende glasslegemet. Symptomene er nedsatt skarpsyn og behandlingen er eventuelt å lukke hullet med kirurgi.

Faktaboks

Også kjent som
maculahull

Årsaker

Glasslegemet skrumper med alderen og slipper da vanligvis taket fra netthinnen uten at det oppstår problemer. Men hvis det sitter godt fast vil det trekke på netthinnen og kunne lage et hull. Det er derfor naturlig at de fleste pasientene med mauklahull er over 60 år. Mer sjelden oppstår hullet på grunn av skade eller annen netthinnesykdom som for eksempel uveitt eller diabetisk retinopati. Tilstanden oppstår oftere hos pasienter med høygradig nærsynthet. Kvinner rammes omtrent dobbelt så ofte som menn, usikkert av hvilken grunn.

Symptomer

Pasienten vil i tidlig fase kunne merke nedsatt syn, til dels i form av billedforvrengning, for eksempel ved at rette linjer oppfattes som bølgede, hvilket eventuelt kan bekreftes ved Amslers synstest. Etter hvert som hullet utvikler seg, vil det ganske raskt oppstå en mørk flekk som ikke flytter på seg, sentralt i synsfeltet for det rammede øyet, det vil si et sentralskotom. Pasienten kan med dette øyet typisk kun se den øverste linjen på synstavlen hos øyelege eller optiker, det vil si at skarpsynet er betydelig svekket. Tilstanden er vanligvis ensidig.

Behandling og prognose

Behandlingen behandles med vitrektomi, det vil si en operasjon der glasslegemet og en tynn membran (membrana limitans interna) mellom glasslegemet og netthinnen fjernes. Etter fjerningen blir det satt inn en utvidende (ekspanderende) gass inn i øyet for å skyve netthinnen på plass. Gassboblen forsvinner i løpet av noen uker. En slik operasjon vil føre til at hullet lukkes i mer enn ni av ti tilfeller, og vanligvis føre til en bedring av synet, men som regel ikke til samme nivå som man hadde før tilstanden oppsto.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg