Makulahull
Bildet viser en liten del av netthinnen. Det gule området til høyre i bildet er synsnerven. Til venstre for denne peker en pil på et makulahull. Makulahull er en øyesykdom hvor man har fått et hull midt i netthinnens skarpsynsområde (den gule flekken).
Makulahull
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Snittbilde av normal makula tatt med teknikken optical coherence tomography (OCT).
Bildet viser et snitt av netthinnen. Øverst i bildet er inn mot glasslegemet. Nedbukingen midt i bildet kalles den gule flekken eller makula (av latin macula lutea). Det er i dette området at vi synet vårt er skarpest, og det kalles derfor også skarpsynsområdet. I dette bildet er makula frisk.
Snittbilde av normal makula tatt med teknikken optical coherence tomography (OCT).
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Snittbilde av makula med hull
Bildet viser et snittbilde av netthinnen. I midten av bildet er det vanligvis en nedbuking av netthinnen. I dette tilfellet er det et makulahull.
Snittbilde av makula med hull
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Makulahull er en øyesykdom hvor man har fått et hull midt i netthinnens skarpsynsområde (den gule flekken, latin macula lutea). Dette hullet forårsakes vanligvis av drag fra det overliggende glasslegemet. Symptomene er nedsatt skarpsyn og behandlingen er eventuelt å lukke hullet med kirurgi.

Faktaboks

Også kjent som
maculahull

Forekomst

De fleste pasientene med makulahull er over 60 år. Tilstanden oppstår oftere hos pasienter med høygradig nærsynthet. Kvinner rammes omtrent dobbelt så ofte som menn, usikkert av hvilken grunn.

Årsaker

Glasslegemet skrumper med alderen og slipper da vanligvis taket fra netthinnen uten at det oppstår problemer. Men hvis det sitter godt fast, vil det trekke på netthinnen og kunne lage et hull.

Mer sjelden oppstår hullet på grunn av skade eller annen netthinnesykdom som for eksempel uveitt eller diabetisk retinopati.

Symptomer

I tidlig fase kan pasienten merke nedsatt syn, til dels i form av bildeforvrengning, for eksempel ved at rette linjer oppfattes som bølgede. Dette kan eventuelt kan bekreftes ved Amslers synstest.

Etter hvert som hullet utvikler seg, vil det ganske raskt oppstå en mørk flekk som ikke flytter på seg, sentralt i synsfeltet for det rammede øyet. Dette kalles et sentralskotom. Pasienten kan med dette øyet typisk kun se den øverste linjen på synstavlen hos øyelege eller optiker, det vil si at skarpsynet er betydelig svekket. Tilstanden rammer vanligvis bare ett øye.

Behandling og prognose

Tilstanden behandles med vitrektomi, det vil si en operasjon der glasslegemet og en tynn membran (membrana limitans interna) mellom glasslegemet og netthinnen fjernes. Etter fjerningen blir det satt inn en utvidende (ekspanderende) gass inn i øyet for å skyve netthinnen på plass. Gassboblen forsvinner i løpet av noen uker. En slik operasjon vil føre til at hullet lukkes i mer enn ni av ti tilfeller, og vanligvis føre til en bedring av synet, men som regel ikke til samme nivå som man hadde før tilstanden oppsto.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg