Zona pellucida er betegnelsen på den spesialiserte kapselen som omgir den voksende eggcellen (oocytten). Strukturen er viktig for normal eggdannelse (oogenese), vekst av eggcellen, befrukting og videreutvikling av den befruktede cellen før den fester seg i livmorveggen (nidasjon).

Faktaboks

Uttale

pell'ucida

Etymologi
egentlig perlucida, latin: gjennomskinnelig

Struktur

Zona pellucida består av glykoproteiner som blir skilt ut av de omkringliggende follikkelcellene og oocytten selv under oogenesen. Glykoproteinene flyter sammen eller polymeriserer til et komplekst nettverk av fibriller. Denne porøse matriksen er gjennomtrengelig for større makromolekyler som antistoffer, enzymer og mindre virus.

Befruktning

Glykoproteinene har en essensiell funksjon i befruktningen og fungerer som artsspesifikke reseptorerer for sædceller. Når sædcellen binder til reseptoren, vil en struktur i sædcellens hodedel, kalt akrosomet, frigjøre enzymer til omgivelsene. Disse enzymene bryter ned zona pellucida, slik at sædcellen kan komme i kontakt med eggcellens membran. Etter befruktningen går zona pellucida etterhvert til grunne og erstattes med trofoblastceller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg