zona pellucida

Zona pellucida er betegnelsen på den spesialiserte glykoprotein-kappen som omgir den voksende eggcellen (oocytten). Strukturen er viktig for normal eggdannelse (oogenese), vekst av eggcellen, befrukting og videreutvikling av den befruktede cellen før den fester seg i livmorveggen (nidasjon).

Faktaboks

Uttale

pell'ucida

Etymologi

egentlig perlucida, latin: gjennomskinnelig

Struktur

Glykoproteinene i zona pellucida blir skilt ut av de omkringliggende follikkelcellene og av oocytten selv under oogenesen, og flyter sammen eller polymeriserer til et komplekst nettverk av fibriller. Denne porøse matriksen er gjennomtrengelig for større makromolekyler som antistoffer, enzymer og mindre virus.

Befruktning

Glykoproteinene har en essensiell funksjon i befruktningen og fungerer som artsspesifikke reseptorerer for sædceller. Når sædcellen bindes til reseptoren, oppstår det en forandring i sædcellens hode (cellekjerne). Da frigjøres enzymer som skaper strukturendringer av zona pellucida, slik at sædcellen kan fusjonere med egget. Etter befruktningen går zona pellucida til grunne og erstattes med trofoblastceller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg