Sentrifugert blod

Fullblod er blodet slik det foreligger i kroppen. Etter blodprøvetaking er det vanlig å sentrifugere blodet. Da skiller blodet seg i tre sjikt: nederst samler de røde blodcellene seg, over dem er det en gulhvit hinne, mens det øverst er blodplasma.

Blodserum er væskefasen av blod etter at det har levret seg (koagulert). Serum er derfor den klare, gule væsken som skilles ut fra et blodkoagel (størknet blod) når koagelet trekker seg sammen.

Faktaboks

Etymologi
latin ‘myse, valle’, flertall sera

Serum har samme kjemiske sammensetning som plasma, bortsett fra at det mangler fibrinogen, som ved koagulasjonen omdannes til uoppløselig fibrin. Serum inneholder således også de antistoffene som kroppen har dannet i tilknytning til infeksjoner den er blitt utsatt for. Slik kan serum brukes i behandling av sykdom (immunserum).

Serum inneholder cirka 0,9 prosent salter, mest koksalt NaCl, og proteiner, både albuminer og globuliner, som utgjør 7–8 prosent, i tillegg til litt glukose og lipider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg