Øsofagusstriktur er forsnevring av spiserøret. Dette kan være medfødt, men skyldes oftest langvarig betennelse i spiserøret med påfølgende arrdannelse. Etseskader og kreftsvulster vil også ofte ende med en striktur.

Faktaboks

Etymologi
av øsofagus og latin strictura, ‘sammenklemning’

Symptomer

Symptomene er svelgvansker, eventuelt også svelgsmerter (odynofagi).

Diagnose

Diagnosen stilles oftest ved hjelp av endoskopi, da kan man samtidig ta vevsprøver av det trange området for å utelukke kreft.

Røntgenundersøkelse hvor pasienten svelger kontrastmiddel vil også kunne påvise øsofagusstriktur.

Behandling

I mange tilfeller kan man utvide en øsofagusstriktur mekanisk, for eksempel med en ballong som man fører gjennom et endoskop gjennom strikturen. Man kan også bruke lange koniske blokkestaver med økende diameter som føres gjennom strikturen over en ledewire. Ved kreftsykdom kan det være aktuelt å plassere en stent gjennom strikturen, det vil si et kort rør av netting eller plast som kan opprettholde passasje.

Prognose

Prognosen avhenger helt av årsaken til strikturen. Ved striktur på grunn av en kreftsvulst er prognosen svært dårlig. Ved andre tilstander er leveutsiktene gode, men gjentatte utblokkinger kan bli nødvendig for å opprettholde god passasje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg