Hudpleie er stell av huden ved rengjøring med påfølgende tilføring av ekstra fett og fuktighet. I tillegg brukes en lang rekke preparater som med varierende og til dels usikker dokumentasjon hevdes å kunne hindre aldring av huden, fjerne rynker og gjenopprette hudens opprinnelige egenskaper.

Rengjøring

Rengjøring av huden skal fjerne skitt, forurensninger og rester etter kremer og sminke. Man kan bruke vann og såpe eller spesielle rensekremer eller rensemelk, som etter en stund tørkes av igjen uten bruk av vann. Hensikten er å fjerne fettet på huden, idet skitten i hovedsak finnes i talgen og i lipidfilmen som huden er dekket av. En bieffekt av at lipidene fjernes fra huden, er at hudens beskyttelse mot ytre påvirkninger svekkes. For personer med fet hudtype er dette vanligvis av mindre betydning fordi den fjernede talgen raskt blir erstattet av ny talg. For personer med tørr hud og liten talgproduksjon kan vask og rensing av huden føre til uttørring og etter hvert utvikling av eksem. Dette skjer lettere hvis huden vaskes eller renses ofte.

Det er ikke nødvendig å bruke avfettende stoffer som såpe for å rengjøre huden. Det finnes et rikt utvalg av bade- og dusjoljer som erstatter det forurensede fettet med nye lipider. Slik stell av huden er særlig viktig hos personer med følsom hud, for eksempel de som har atopisk eksem.

Hudpleiemidler

Tørr hud bør jevnlig tilføres fett og eventuelt vann ved hjelp av fuktighetskremer. Det er tilførselen av fett som er viktigst, da denne låser på plass hudens vanninnhold. Kremene inneholder fett og vann, samt en emulgator som får fett og vann til å blande seg. Generelt bør personer med tørr hud velge en krem med høyt fettinnhold, såkalt fet krem. Det er ingen ting som tilsier at kostbare fuktighetskremer har bedre virkning enn rimelige kremer.

I tillegg til preparater som brukes til rengjøring og tilføring av fett og fuktighet, finnes det et stort utvalg av preparater som inneholder spesifikke virkestoffer, som fuktbindere, A-vitaminsyre, E-vitamin, liposomer og kollagen.

Fuktbindere

Det finnes en rekke fuktbindere til bruk i kremer. To viktige eksempler er karbamid og glyserol. Karbamid kalles også urinstoff og er et stoff kroppen selv lager naturlig. Glyserol er en sukkeralkohol som har høy evne til å binde både fett og vann samtidig. Bruk av slike fuktbindere i kremer har en viktig plass ved behandling av tørr hud.

A-vitaminsyre

A-vitaminsyre påført huden i en krem har vist seg å kunne reversere en del av de hudforandringene som fremkalles av sol, blant annet små rynker. Behandlingen er imidlertid langvarig og gir lett irritasjon av huden, som derved får et litt rødlig preg. Inntak av A-vitamin, i motsetning til A-vitaminsyre direkte på huden, har ikke denne effekten. Det finnes andre kjemiske varianter av A-vitamin, for eksempel retinol, som har en mer usikker effekt på reparasjonsprosessene i huden.

E-vitamin

E-vitamin motvirker dannelsen av såkalte frie radikaler, som er skadelige stoffer som dannes ved solbestråling av huden. Det er imidlertid ikke vist at E-vitamin påført huden i krem har noen hemmende effekt på utvikling av solskader. Selv om E-vitamin demper biologisk stress i huden ved soling, er dette på langt nær nok til å dempe det stresset som oppstår ved direkte sollys.

Liposomer

Liposomer er mikroskopiske fettpartikler som kan brukes til å transportere aktive stoffer, for eksempel E-vitamin, inn i overhuden, og skal kunne avlevere det aktive stoffet direkte til de levende overhudscellene. Liposomer brukes ofte innenfor hudpleie. Ved bruk av liposomer skal også vannløselige stoffer lettere kunne trenge inn i dypere deler av huden, noe som ikke er mulig ved bruk av vanlige kremer.

Kollagen

Kollagen er en hovedkomponent i lærhudens fibre. Noen kosmetiske preparater er tilsatt kollagen, som angivelig skal virke foryngende og styrkende på huden. Her er dokumentasjonen dårlig.

Peeling og dyprens

Ulike kjemiske substanser, blant annet fruktsyre, brukes til å fjerne det ytterste hudlaget (peeling). Substansen fører til en irritasjon i overhuden, noe som gir en avskalling. Dette kan ha en viss effekt ved behandlingen av akne. Virkningen er forbigående. Effekten av «dyprens» ved samme tilstand er mer tvilsom, men kan av enkelte oppleves behagelig.

Sol og kulde

Det er viktig å beskytte huden når den utsettes for sterke påkjenninger. Sollys har en rekke negative virkninger på huden. En viss forsiktighet og riktig beskyttelse, for eksempel med solkrem, kan i stor grad forebygge solskader.

Både vind og kulde kan skade huden og i verste fall gi frostskader. Kaldt vær fører til at luften i inneklimaet blir tørr, og personer som har tendens til tørr hud vil gjerne merke dette i form av tørr hud på fingrene og leppene. Det er forebyggende å bruke fuktighetskremer. Ved ekstreme kuldepåkjenninger, som ved skiturer i kaldt vær, bør utsatte hudområder beskyttes med hudpleiemidler uten vann, som salver, for å hindre utvikling av frostskader.

Det viktigste er allikevel at huden er dekket av klær. Hvis man fryser, vil blodsirkulasjonen i huden reduseres og de ubeskyttede hudområdene bli mer utsatt for frostskader. Forut for sterk kuldeeksposisjon bør man unngå ansiktsvask og eventuell barbering, da hudens talg gir en viss beskyttelse mot frostskader. «Kuldekremer» virker ikke. Tvert imot kan de i noen tilfeller øke risikoen for frostskader, særlig hvis kremene har høyt vanninnhold.

Hudpleie ved utsatte yrker

Irritasjon og slitasje på huden er et problem i mange yrker. Mest utsatt er personer som har hendene mye i vann, som renholdsarbeidere og pleiere, samt personer som utsettes for kjemisk og mekanisk slitasje på huden, for eksempel frisører, murere og industriarbeidere. Det er langt enklere å forebygge uttørring og eksem enn å behandle allerede oppståtte skader. Det er viktig å innarbeide arbeidsrutiner der påkjenningene reduseres til et minimum. Dette er arbeidsgiverens ansvar.

Hansker

Hansker bør benyttes der det er mulig, men hanskene bør ikke være for elastiske og tettsittende, da svette og fuktighet samler seg under hanskene. De må være tilpasset det de skal beskytte mot. Noen stoffer, som kan gi allergi, kan trenge igjennom vanlige hansker. God kjennskap til de stoffene man arbeider med er derfor en forutsetning for god beskyttelse. Noen arbeidsoperasjoner kan være vanskelig å utføre med hansker.

Rengjøring

Rengjøring av huden etter arbeidet er viktig og bør skje med såpe eller hudolje som passer til det aktuelle behovet, for eksempel såpe med bakteriedrepende effekt for pleiearbeidere, og et rengjøringsmiddel som fjerner fett, for eksempel en vannfri rensekrem som fjernes med papir eller lignende, for mekanikere. Det er viktig at såpe som benyttes på huden er tilpasset hudens surhetsgrad, såkalt pH-vennlig.

Det er viktig at såperester ikke blir liggende under ringer eller mellom fingrer, da det kan bli utgangspunkt for eksem. Etter hver rengjøring bør huden påføres fuktighetskrem, som er så fet som mulig, ut fra hva arbeidet muliggjør.

Helsearbeidere kan i stedet for håndvask bruke desinfeksjonssprit tilsatt glyserol. Dette gir mer effektiv reduksjon av bakterieantallet på hendene og er vesentlig mer skånsomt for huden enn vanlig såpevask.

Hudpleie hos spedbarn

Et fullbårent barn har hud som har normal barrierefunksjon. I nyfødtperioden kan huden stedvis være tørr og litt flassende fordi hornlaget ikke er avstøtt i fosterlivet. Målet med hudpleien er at huden holdes myk og smidig. Det kan brukes en vanlig ikke-parfymert fuktighetskrem. Hyppige bleieskift, skånsom vask og beskyttende krem forebygger utvikling av bleieutslett. Kremen kan gjerne inneholde sink, som gir den egenskaper som beskytter mot fuktighet uten at det blir for tett.

Hudpleie hos eldre

Hos eldre avtar hudens talgproduksjon, lipidfilmen svekkes og huden blir tørr. Tørr hud gir kløe, med eksem ved uttalt tørrhet. Særlig utsatt er legger, underarmer og hender. De som er plaget av dette, bør regelmessig bruke fuktighetskremer med høyt fettinnhold.

Hudfolder kan være problematiske med utvikling av kløe og utslett, såkalt intertriginøst utslett. Hudfolder oppstår dels på grunn av overvekt, men også fordi huden hos eldre blir slappere. Utslett i hudfolder skyldes friksjon mellom hudflatene som gnisser mot hverandre, og endret bakterieflora på grunn av høy fuktighet og varme. Ofte er det overvekst av soppen Candida albicans i slike hudområder.

Pleie har som mål å redusere overdreven fuktighet, slik at veksten av sopp og bakterier hemmes. Dette gjøres ved hyppig og omhyggelig rengjøring av de aktuelle hudområdene, og bruk av kremer og eventuelt puddere som kan dempe veksten av bakterier og sopp. Pudder kan redusere friksjonen og temperaturen i områder der hud ligger mot hud, og kan derved forebygge utslett i hudfolder.

Noen eldre opplever at de lett får blå merker i huden, særlig på armene, når de støter bort i noe. Merkene skyldes at bindevevet i lærhuden, som støtter og beskytter hudens blodårer, svekkes med alderen, slik at blodårene lett brister ved støt. Tendensen til dette blir større ved bruk av kortisonpreparater. Tilstanden er ufarlig og bare av kosmetisk betydning. Det er ikke noen behandling for dette, utover forsiktighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg