Logo
Av .

Direktoratet for medisinske produkter er en institusjon etablert under Helse- og omsorgsdepartementet for å ivareta forbrukernes og helsepersonellets behov for effektive og sikre legemidler, og bidra til riktig, rasjonell og økonomisk legemiddelbruk.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere: Statens legemiddelverk

Hovedoppgavene er godkjenning av og tilsyn med apotek og legemidler. Direktoratet for medisinske produkter tilbyr også produsentuavhengig informasjon om legemiddelbruk og har ansvar for overvåkning av bivirkninger ved bruk av legemidler. De har også ansvar for beredskap, anskaffelser og offentlig finansiering av medisinske produkter og godkjenning av aktører som håndterer blod, celler og vev. Innen helseøkonomi har de ansvar for kost-nyttevurderinger av alle medisinske produkter, inkludert legemidler, vaksiner og medisinsk utstyr.

Historikk

Statens legemiddelverk ble opprettet 1974 med navnet Statens legemiddelkontroll. Fra 2001 overtok Statens legemiddelverk en del oppgaver fra Statens helsetilsyn vedrørende tilsyn og annen myndighetsutøvelse overfor apotek og legemidler. Fra 2024 overtok de en del oppgaver fra Folkehelseinstituttet og byttet navn til Direktoratet for medisinske produkter (DMP).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Terje P. Hagen

Statens legemiddelverk (SLV) endret navn til Direktoratet for medisinske produkt (DMP) fra 1. januar 2024. De fikk også nye oppgaver.

svarte Halvard Hiis

Takk for at du sier ifra, Terje. Vi skal rette opp!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg