Goethes mellomkjevebein

Goethes mellomkjeveben hos menneske. Underkjeven og ganetaket på et fire år gammelt barn, sett nedenfra. Pilene viser suturen som skiller den harde ganen fra Goethes mellomkjeveben. De Schreinerske Samlinger, UiO.
Goethes knokkel 1
Av .
Goethes knokkel hos primater. Tilsvarende sutur og mellomkjeveben hos en ung gorilla. De Schreinerske Samlinger, UiO.
Goethes knokkel 2
Av .

Artikkelstart

Goethes mellomkjevebein er en paret anatomisk variant av ansiktsskjelettet som overkjevens fortenner er festet til, med suturforbindelse til nesebeinet (os nasale) og overkjevebeinet (maxilla) på hver side. Suturforbindelsen (sutura incisiva) viskes vanligvis ut i løpet av barneårene hos mennesket, men består lenge hos andre pattedyr.

Faktaboks

Uttale
G'øtes
Etymologi
Navn etter den tyske dikteren Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) som oppdaget benet i 1784.
Også kjent som
latin os incisivum os premaxillare, os intermaxillare Goethes knokkel, mellomkjevebenet

Navnet

Johann Wolfgang von Goethe var et barn av opplysningstiden. Han beskjeftiget seg med forskjellige vitenskaper på amatørbasis og var sterkt opptatt av det han mente var naturens iboende urkraft. Kjent er hans teorier om farger, basert på eksperimenter med lysbrytning i prismer (Zur Farbenlehre, 1810). Oppdagelsen av mellomkjevebeinet på et embryo (Über den Zwischenkiefer der Menschen und Tiere, 1786), som han mente ville bekrefte hans teori om at mennesker og andre pattedyr hadde samme opprinnelse, ville han først holde hemmelig av hensyn til kirkens konservative syn på dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg