Haemophilus influenzae, også kalt Pfeiffers bakterie, en kravfull, gramnegativ bakterieart som ofte er årsak til luftveisinfeksjoner, ørebetennelse og hjernehinnebetennelse, særlig hos barn.

Først trodde man at Haemophilus influenzae var årsaken til influensa, men dette ble senere avkreftet. Haemophilus influenzae er en bakterie som tilhører familien Pasteurellaceae, mens influensa skyldes et virus. Men ofte ble det også funnet Haemophilus influenzae hos pasientene. Infeksjon med Haemophilus influenzae kan ofte oppstå i kjølvannet av en influensa som komplikasjon.

Forekomsten av hjernehinnebetennelse og andre infeksjoner som skyldes Haemophilus influenzae gruppe b, er nå svært lav etter introduksjonen av en ny vaksine mot denne sykdommen i Norge i 1992. Imidlertid virker ikke denne vaksinen mot andre grupper av Haemophilus influenzae (såkalte ikke-typbare isolater), som også kan gi sykdom. Tidligere var dødeligheten ved slike infeksjoner meget stor, men nå lar infeksjonene seg behandle effektivt med antibiotika som ampicillin eller erytromycin. Likevel regnes slike infeksjoner fortsatt som alvorlige sykdommer, og det er viktig at man kommer tidlig i gang med behandlingen.

Se også hemofile bakterier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.