Haemophilus influenzae

Artikkelstart

Haemophilus influenzae er en kravfull, gramnegativ bakterie som ofte er årsak til luftveisinfeksjoner, ørebetennelse og hjernehinnebetennelse, særlig hos barn. Bakterien blir også kalt Pfeiffers bakterie.

Faktaboks

Uttale
hemˈofilus influˈensæ
Også kjent som

Pfeiffers bakterie

Først trodde man at Haemophilus influenzae var årsaken til influensa, men dette ble senere avkreftet. Haemophilus influenzae er en bakterie som tilhører familien Pasteurellaceae, mens influensa skyldes et virus. Hos influensa-pasienter kunne man ofte også finne Haemophilus influenzae, dette kan komme av at infeksjon med Haemophilus influenzae ofte kan oppstå som komplikasjon i kjølvannet av en influensa.

Forekomsten av hjernehinnebetennelse og andre infeksjoner som skyldes Haemophilus influenzae gruppe b, er nå svært lav etter at en ny vaksine mot denne sykdommen ble introdusert i Norge i 1992. Imidlertid virker ikke denne vaksinen mot andre grupper av Haemophilus influenzae (såkalte ikke-typbare isolater), som også kan gi sykdom. Tidligere var dødeligheten ved slike infeksjoner meget stor, men kan nå effektivt behandles med antibiotika som ampicillin eller erytromycin. Likevel regnes slike infeksjoner fortsatt som alvorlige sykdommer, og det er viktig at man kommer tidlig i gang med behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg