Haraldsplass Diakonale Sykehus

Haraldsplass Diakonale sykehus
Haraldsplass diakonale stiftelse drifter blant annet Haraldsplass Diakonale Sykehus og VID vitenskapelige høgskole.

Haraldsplass Diakonale Sykehus er et diakonalt sykehus etablert i Bergen i 1918 som Bergen Diakonissehjem. Sykehuset inngår i tjenestetilbudet til det regionale helseforetaket Helse Vest, som har ansvaret for spesialhelsetjenester i Rogaland og Vestland fylke.

Sykehuset har lokalsykehusfunksjoner for bydelene Arna, Bergenhus, Samnanger og Åsane, samt kommunene som inngår i Nordhordland. Sykehuset har i tillegg regionsfunksjoner innen lindrende behandling, samt akuttfunksjon innen indremedisin, kirurgi og geriatri. I tillegg til den øvrige virksomheten har sykehuset, gjennom Sunniva senter, en egen hospiceenhet for alvorlig syke og døende pasienter.

Sykehuset eies av Haraldsplass diakonale stiftelse, og virksomheten er fra 2001 underlagt aksjeselskapet Haraldsplass Diakonale Sykehus AS.

Historikk

Sykehusets historie starter i 1871, året diakonissene Marie Hustvedt og Kaisa Millom flyttet til Bergen. De neste 40 årene drev diakonissene med privat sykepleie, før de fra 1907 også fikk en kirurgisk klinikk. Bergen Diakonissehjem åpnet i 1918 og tilhørte i begynnelse Diakonissehuset Lovisenberg i Oslo, før de etter hvert ble selvstendige.

Et nytt sykehus, med et søsterhjem, stod i 1940 ferdig på institusjonens nåværende tomt, før fylkeskommunen i 1970 tok over ansvaret for finansieringen av sykehusets virksomheter.

I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Vedtaket innebar at all eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner, og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Haraldsplass Diakonale Sykehus er fra 2002 en tilbyder av helsetjenester på vegne av det regionale helseforetaket Helse Vest. Fra det samme året ble Sunniva Senter, tidligere Sunniva Hospice, en tilbyder av lindrende behandling og omsorg for alvorlig syke og døende pasienter, en del av sykehusets virksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg