HbA1c

Artikkelstart

HbA1c er en form for hemoglobin der glukose er bundet til hemoglobinets betakjede. HbA1c-nivået i blodet gir informasjon om gjennomsnittlig blodglukose de siste fire til tolv ukene og brukes innen medisin i diagnostikk og oppfølging av diabetes.

Faktaboks

Også kjent som
hemoglobin A1C, glykert hemoglobin A, glykosylert hemoglobin

Prosessen der glukose bindes til hemoglobin, kalles glykering. Normalt er fire til seks prosent av hemoglobinet (irreversibelt) glykert, men andelen er direkte relatert til en persons blodglukosenivå. Ettersom de røde blodcellene, erytrocyttene, har en gjennomsnittlig levetid på omkring 120 dager, vil HbA1c-verdien si noe om gjennomsnittsblodsukkeret i løpet av de foregående fire til tolv ukene.

HbA1c oppgis i millimol per mol (mmol/mol), og personer uten diabetes har vanligvis HbA1c-verdi under 42 mmol/mol. (Tidligere ble HbA1c oppgitt som et prosenttall som uttrykte forholdet mellom HbA1c og det totale hemoglobinnivået.)

Personer med diabetes har høyere verdier for HbA1c enn normalt, og måling av HbA1c-verdi på 48 mmol/mol (6,5 prosent) eller mer er den vanligste måten å påvise diabetes på. HbA1c-verdien samsvarer med hvor godt eller dårlig personens blodsukker er regulert, og tillegges derfor betydelig vekt i veiledningen og behandlingen av pasientene.

HbA1c og blodsukker måles på ulike skalaer, og selve HbA1c-verdien er ikke det samme som det gjennomsnittlige blodsukkernivået.

Det er vist samsvar mellom økt HbA1c-verdi og økt risiko for diabetiske senkomplikasjoner. Personer med diabetes får gjerne målt HbA1c hver tredje til fjerde måned, og det er et vanlig behandlingsmål å få nivået omkring 53 mmol/mol (syv prosent).

Tabell for omregning av HbA1c fra prosent til mmol/mol.

HbA1c i mmol/mol HbA1c i prosent
26 4,5
31 5,0
37 5,5
42 6,0
48 6,5
53 7,0
58 7,5
64 8,0
69 8,5
75 9,0
80 9,5
86 10,0
97 11,0
108 12,0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg