Diabetiske senkomplikasjoner er tilstander som kan oppstå som følge av langvarig diabetes. Tilstandene deles ofte inn i mikrovaskulære og makrovaskulære senkomplikasjoner.

Faktaboks

Uttale
diabˈetiske senkomplikasjoner

De mikrovaskulære komplikasjonene er i hovedsak konsekvenser av langvarig høyt blodsukker på små blodårer og nervesystemet. Slike senkomplikasjoner inkluderer polynevropati, diabetisk retinopati og diabetisk nefropati. Risikoen for disse komplikasjonene reduseres blant annet ved god oppfølging og kontroll av HbA1c (langtidsblodsukker).

Makrovaskulære senkomplikasjoner er hjerte-/karsykdommer som skyldes sykdom i store blodårer. Disse kan opptre også hos personer uten diabetes, men som forekommer oftere hvis diabetes er til stede. Slike senkomplikasjoner inkluderer koronarsykdom, hjerneslag og perifer karsykdom. For forebygging av disse senkomplikasjonene er det viktig med god kontroll av blant annet kolesterolnivå og blodtrykk.

Mer om diabetiske senkomplikasjoner er beskrevet i artikkelen om diabetes mellitus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg